Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KOMENTÁR Richarda Sulíka: Chudobní doplácajú na bohatých

Zásluhovosť znamená, že čím viac zaplatíte, tým viac dostanete. Napríklad pri stavebnom sporení. Kto platí dvojnásobne viac, ten aj dvojnásobok dostane (samozrejme pri rovnakej dobe sporenia). Keďže to znie spravodlivo a rozumne, tak ju v roku 2004 predošlá vláda zaviedla aj do prvého piliera. Lenže, v prvom pilieri tieto pravidlá neplatia, lebo sa nejedná o reálnu zásluhovosť, ale len o fiktívnu.

To znamená, že vaše peniaze (odvody, ktoré platíte do prvého piliera) nie sú odkladané naozaj, ale len akože a v skutočnosti sú okamžite minuté pre existujúcich dôchodcov. Preto sa aj zásluhovosť v prvom pilieri nezakladá na skutočných peniazoch, ale len na nejakých výpočtoch, ktoré vymysleli politici a vymysleli ich zle.

Zásluhovosť v prvom pilieri je nespravodlivá preto, že vaše odvody sa zohľadňujú len vo výške mesačného dôchodku, ale nezohľadňuje sa počet mesačných dôchodkov. To znamená, že ten kto platí dvojnásobné odvody, dostane aj dvojnásobný mesačný dôchodok. To znie síce rozumne, ale nijak nie je zohľadnený fakt, že bohatší žijú dlhšie.

V konkrétnych číslach to znamená, že človek s nízkym príjmom si užije dôchodok v priemere 10 rokov (dostane teda 120 mesačných dôchodkov) a človek s vysokým príjmom ich dostane až 200. Nehovoriac o tom, že človek s nízkym príjmom má len 80 percentnú šancu sa dôchodku vôbec dožiť, zatiaľ čo bohatý 90 percentnú. Výsledok je, že práve zásluhovosť vniesla do prvého piliera výraznú nespravodlivosť, inými slovami: chudobní sú solidárny s bohatými a prispievajú im na dôchodky.

Aké je riešenie? Prvý pilier musí byť výlučne solidárny, to znamená, každý by platil určité percento (výrazne nižšie ako dnes) zo svojich príjmov a každý by dostal rovnaký základný dôchodok. To preto, lebo tých najchudobnejších aj tak nemôžeme nechať umrieť hladom. A z druhého piliera, kde je skutočná zásluhovosť, dostane každý dôchodok podľa toho koľko si našetrí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu