Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KOMENTÁR Richarda Sulíka: Monopoly treba zrušiť

Európska Únia dlhodobo bojuje proti monopolom a snaží sa ich zrušiť. V prípade telekomunikácii sa to už podarilo a čuduj sa svete, ceny klesli. Pred zrušením monopolu totiž telekomunikácie tvrdili, že musia mať vysoké ceny, aby mohli zabezpečiť aj do poslednej dedinky pevnú linku. Dnes, niekoľko rokov po zrušení monopolu dostane pevnú linku každý kto len chce, za nižšiu cenu a nemusí na ňu ani roky čakať ani niekoho uplácať ako voľakedy.

Podobne je to aj so Slovenskou poštou. Tá tvrdí, že potrebuje takzvanú poštovú výhradu (čo je monopol na roznášanie listov) preto, aby mohla doručovať listy aj do poslednej dedinky. Inak by totiž chudinke starenke nemal kto doručiť jej dôchodok. Lenže to je práve dôvod, prečo aj za najľahší list platíme dnes 10 korún, prečo sa listy strácajú, niektoré doručujú po týždni a prečo tetuša za prepážkou je nevrlá a každým pohľadom dáva človeku najavo, že ju obťažuje.

A práve preto Európska Únia ruší monopoly. Poštové monopoly končia v celej Európe, niekde skôr a niekde neskôr, ale najneskôr do roku 2013. Napríklad v Nemecku už monopol nemajú. Listy môžu roznášať aj súkromné firmy a ľudia si majú z čoho vybrať. Slovensko je medzi poslednými krajinami, lebo dostalo výnimku aby sa mohlo akože prispôsobiť. No namiesto toho, aby naši politici začali poštový monopol uvoľňovať a Slovenská pošta nebola zrazu vystavená tvrdej konkurencii, spravili presný opak. Monopol ešte viac upevnili a síce tým, že zakázali hybridné zásielky. Pri hybridných zásielkach sa list, napríklad faktúra od Orangu nevytlačí v Orangi a nezanesie na poštu, ale pošle sa elektronicky do distribučného strediska, ktoré je najbližšie k príjemcovi a tam sa vytlačí, zabalí a následne doručí. To predtým mohli robiť aj súkromné firmy, ale od 1.4.2008 platí aj na ne monopol Slovenskej pošty. Hybridná pošta sa teda robí aj naďalej, ale už len cez Slovenskú poštu a samozrejme za vyššie ceny.

Lenže Európska Únia príjemne prekvapila a pomerne rýchlo rozhodla, že vláda musí do jedného mesiaca zrušiť monopol na hybridnú poštu. To síce bežný občan priamo nepocíti, ale aj jeho môže potešiť, že aspoň v Bruseli zvíťazil zdravý rozum. Navyše, keď bude mať pošta menej peňazí, tak menej sa aj rozšafári. A o štyri roky bude prežitok menom poštová výhrada navždy minulosťou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu