Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Koaličná rada bude rokovať o návrhu rozpočtu na rok 2009

Ján Počiatek
Ján Počiatek

BRATISLAVA - Koaličná rada bude v utorok rokovať o návrhu budúcoročného štátneho rozpočtu.

Minister financií Ján Počiatek predložil návrh, podľa ktorého by verejná správa mala v budúcom roku, vrátane dopadu zavedenia druhého dôchodkového piliera, hospodáriť s deficitom na úrovni 1,7 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Oproti roku 2008 by to znamenalo zníženie schodku v pomere k HDP o 0,6 percentuálneho bodu.

S návrhom však nie je celkom spokojná SNS. Národniari preto budú žiadať navýšenie peňazí pre rezorty, ktorým šéfujú nominanti SNS. Smer-SD je podľa podpredsedu strany pre ekonomiku Vladimíra Maňku pripravený o návrhu štátneho rozpočtu na rok 2009 rokovať. "Nechceme však navyšovať deficit verejných financií," povedal Maňka.

Národniari chcú zvýšiť rozpočet Ministerstva školstva SR napríklad na dofinancovanie miezd pedagogických pracovníkov vysokých škôl, výskumných zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním a doktorandov na úroveň tempa rastu priemernej mzdy hospodárstva SR a na zvýšenie miezd nepedagogických pracovníkov. Budú tiež požadovať zvýšiť rozpočet na bezplatnú predškolskú výchovu detí do päť rokov v materských školách.

V kapitole Ministerstva životného prostredia SR národniari požiadajú navýšiť prostriedky na protipovodňové aktivity a údržbu plavebnej dráhy. Protipovodňová ochrana patrí už druhý rok medzi priority SNS a situácia a potreby z leta tohto roku, najmä na východnom Slovensku, len potvrdzujú tieto snahy.

Z hľadiska priorít SNS, národniari nemôžu akceptovať napríklad ani klesajúce domáce zdroje v roku 2009 v kapitole Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR (MVRR) oproti roku 2008 na výstavbu a obnovu bytového fondu, národniari preto budú žiadať navýšenie kapitoly MVRR na úroveň roka 2008.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu