Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Firma prestala vyplácať vklady, obvinili šéfa

BRATISLAVA - Polícia obvinila z podvodu šéfa ďalšej finančnej spoločnosti, ktorá prestala vyplácať klientom vklady. Viac ako stovka ľudí prišla o viac ako päť miliónov korún, povedala dnes ČTK policajná hovorkyňa Andrea Polačiková. Meno spoločnosti polícia nezverejnila.

Podľa informácií ČTK ide o medzičasom skrachovanú košickú firmu Ex Brokers, ktorú viedol Ján Bišto. V prípade rozsudku mu hrozí väzenie 12 rokov.

Spoločnosť obchodovala s cennými papiermi, poskytovala pôžičky, skupovala a predávala pohľadávky, prenajímala a predávala nehnuteľnosti. V pobočkách v Bratislave, Košiciach, Prešove a Tvrdošíne prijímala od ľudí vklady so sľubom až 15-percentných úrokov a ďalšieho päťpercentného úrokového bonusu.

"Klientov ubezpečovali o ručení garančného fondu za ich vklady, napriek tomu, že spoločnosť nevykazovala také výsledky, ktoré by to mohli zabezpečiť. Záväzky uhrádzali prevažne z novoprijatých vkladov a neskôr prestali vyplácať úplne," uviedla polícia.

Nevyplácanie peňazí firma zdôvodnila zmenami v riadiacich orgánoch spoločnosti, tie sa však podľa polície nestali. Zmeny v čele Ex Brokers v minulosti riešili aj súdy. Košický krajský súd napokon vyhlásil v júli 2005 na spoločnosť konkurz.

Polícia doposiaľ obvinila z podvodov viacero manažérov iných, takzvaných nebankových spoločností, ktoré nalákali sporiteľov na vysoké výnosy, po niekoľkoročnom fungovaní však skrachovali. Najznámejším prípadom boli firmy Horizont Slovakia a BMG Invest. V máji Najvyšší súd potvrdil 11,5-ročný trest bývalému šéfovi Horizontu Vladimírovi Frunimu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu