Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Fico: Slovensko splnilo hlavnú podmienku na vstup do Schengenu

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Slovensku sa podarilo splniť najdôležitejšiu podmienku na vstup do schengenského systému, ktorou je zabezpečenie východnej hranice s Ukrajinou.

Vyplýva to z hodnotiacej správy Bruselu, ktorej časti dnes novinárom predstavil premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák. Potvrdili tak skoršie neoficiálne informácie, že krajina v hodnotení obstála.

Po splnení ďalších podmienok by sa malo Slovensko začleniť do Schengenu v posledný deň tohto roka, definitívne by sa o tom malo na pôde EÚ rozhodnúť v novembri. V schengenskom priestore sa občania európskych krajín nemusia podrobovať hraničným kontrolám.

"Všetci pevne veríme, že symbolickým prerezaním hraničnej závory 31. decembra tohto roku spečatíme náš vstup do Európy bez hraníc," povedal Fico.

Podľa premiéra čaká krajinu v septembri ešte kontrola pripravenosti letísk a informačného systému. "Táto správa o pozemných hraniciach je najpodstatnejším krokom, pretože keby nebola pozitívna (...), ťažko by sme mohli vôbec uvažovať o naplnení strategického cieľa (...) umožniť našim občanom voľne a slobodne sa pohybovať vo vnútri schengenského priestoru," dodal.

Premiér i Kaliňák pripomenuli, že hodnotiaca správa Bruselu z minulého roka bola voči Slovensku veľmi kritická, za čo podľa nich môžu predošlé vedenia ministerstva vnútra.

Kaliňák dnes potvrdil skoršie informácie televízie Markíza, že Slovensko musí ešte niektoré veci na ukrajinskej hranici dotiahnuť. Podľa správy by sa mal zvýšiť počet policajtov, ktorí budú ovládať cudzie jazyky, potrebné je tiež rozšíriť priesek lesa na hranici a dovybaviť vzdušnú ochranu hraníc.

Vstup Slovenska a ďalších krajín do Schengenu by mohla ešte ovplyvniť prípadná nepripravenosť súčasných krajín schengenského priestoru na jeho rozšírenie. Viaceré štáty totiž údajne nie sú dostatočne pripravené na pripojenie sa k novému informačnému systému. Ide o Belgicko, Dánsko, Fínsko, Grécko, Holandsko, Island, Nórsko, Španielsko a Taliansko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu