Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Fico: Vstup Slovenska do Schengenu v pôvodnom termíne je reálny

Robert Fico
Robert Fico

SOBRANCE - Slovensko vstúpi do schengenského priestoru voľného pohybu osôb podľa premiéra Roberta Fica v predpokladanom termíne začiatkom budúceho roka.

Fico to povedal po dnešnom rokovaní vlády, ktorá schválila Národný plán riadenia ochrany štátnych hraníc. Prihraničným regiónom by prípadné negatíva po sprísnení režimu hranice s Ukrajinou malo kompenzovať viac peňazí z eurofondov.

"Vstup do Schengenu je otázka toho, či sme alebo nie sme rovnoprávni v Európskej únii," uviedol Fico. Podľa neho by časť peňazí z európskych fondov, ktoré budú smerovať na východné Slovensko, malo ísť práve do regiónov pri hranici s Ukrajinou. Vstup Slovenska do takzvaného Schengenu totiž údajne skomplikuje cestovanie Ukrajincov na Slovensko, čo by mohlo obmedziť prihraničné ekonomické a turistické aktivity.

Slovensko musí zabezpečiť okrem iného vonkajšiu hranicu rozšíreného schengenského priestoru, ktorou sa v krajine má stať 98 kilometrov dlhá hranica s Ukrajinou. "Urobili sme obrovský pokrok, a najhlavnejšie úlohy sme už splnili," doplnil minister vnútra Robert Kaliňák. Pripravenosť Slovenska budú ešte hodnotiť dve kontroly Európskej únie, prvá príde už v polovici júna.

Vstup Slovenska do Schengenu bude znamenať odstránenie kontrol na hraniciach s okolitými členskými krajinami Európskej únie. Spolu so Slovenskom by totiž do schengenského priestoru mali vstúpiť aj ďalšie štáty Vyšehradskej štvorky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu