Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Kaliňák: Slovensko do júna splní pripomienky k východnej hranici

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák

BRATISLAVA - Slovensko podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka do júna splní pripomienky Európskej únie k zabezpečeniu východnej hranice s Ukrajinou.

Tá by sa mala začiatkom budúceho roka stať aj vonkajšou hranicou rozšíreného schengenského priestoru, v rámci ktorého medzi európskymi štátmi neexistujú hraničné kontroly. Práve v druhej polovici júna príde na Slovensko hodnotiaca komisia EÚ, ktorá bude kontrolovať prípravy na zabezpečenie hranice s Ukrajinou.

"Inú variantu ani nepripúšťame, ako to, že (v júni) budeme pripravení," povedal dnes novinárom Kaliňák po rokovaní vlády. Kabinet Roberta Fica dnes prijal akčný plán pre zabezpečenie vstupu Slovenska do schengenského priestoru. Podľa ministra ide o reakciu na minuloročné kritické pripomienky únie voči pripravenosti Slovenska na rozšírenie Schengenu.

Do príchodu komisie bude podľa Kaliňáka dokončený napríklad nový cestný hraničný priechod s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom.

Kontrolná komisia príde na Slovensko najbližšie už na konci tohto mesiaca, keď bude posudzovať pripravenosť Slovenska v oblasti ochrany osobných údajov. Slovensko bude musieť v rámci vstupu do Schengenu upraviť aj kontrolné stanovištia na letiskách. Ochranu vzdušnej hranice bude komisia hodnotiť v septembri.

Viaceré krajiny, napríklad susedné Rakúsko, novým členským krajinám pred časom vyčítali, že na vstup do Schengenu zatiaľ pripravené nie sú. Česko nedávno zase hrozilo zavedením prísnejších kontrol na spoločnej hranici, pokiaľ by Slovensko nesplnilo kritériá pre prijatie do Schengenu. Rezervy v príprave na zrušenie hraničných kontrol s členmi schengenskej zóny, ktorými sú väčšinou staré členské štáty Európskej únie, koncom minulého roka pripustil aj samotný minister. Vláda preto okrem iného vytvorila post vládneho splnomocnenca, ktorý má prípravu urýchliť.

Podľa pôvodného plánu mali pasové kontroly na hraniciach starých a nových štátov únie padnúť tento rok na jeseň. Termín ale zmarili ťažkosti so spustením novej generácie Schengenského informačného systému SIS II, pre ktorý sa hovorilo až o dvojročnom odklade.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu