Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slovenské diaľnice možno postavia Chorváti

Robert Fico dnes rokoval s predsedom chorvátskej vlády Ivom Sanaderom
Robert Fico dnes rokoval s predsedom chorvátskej vlády Ivom Sanaderom

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico chce, aby sa chorvátske stavebné firmy uchádzali o výstavbu diaľnic na Slovensku. Predseda vlády to povedal novinárom po rokovaní so svojim chorvátskym kolegom Ivom Sanaderom. Účasť chorvátskych firiem v medzinárodných tendroch by podľa Fica mohla pomôcť znížiť ceny výstavby.

Slovenský premiér dnes vyzdvihol rýchlosť, s akou Chorvátsko dostavalo pred dvomi rokmi diaľnicu medzi Záhrebom a Splitom pre zahraničných dovolenkárov. "Tempo a kvalita výstavby diaľnic sú a boli pozoruhodné," povedal Fico.

Na Slovensku sa pracuje okrem iného na diaľničnom prepojení Bratislavy s Košicami; hotové by malo byť podľa ministerstva výstavby do šiestich až siedmych rokov. V minulosti sa viackrát objavila kritika, že slovenské diaľnice sa stavajú príliš draho. "My sme počas (tohtoročnej) návštevy v Chorvátsku hovorili aj o cenových reláciách a ja už potom prestávam rozumieť, prečo sú diaľnice na Slovensku také drahé," povedal dnes Fico.

Protimonopolný úrad vlani udelil šiestim stavebným firmám pokutu 1,35 miliardy za kartelovú dohodu, ktorú mali spoločnosti uzavrieť pri tendri na výstavbu diaľnice pod Tatrami. Spoločnosti však cenovú dohodu popreli.

Fico dnes s chorvátskym premiérom hovoril aj o možnosti, aby si Slovensko skladovalo ropu v Chorvátsku. Podobne sa už slovenský kabinet dohodol s českou vládou na uskladňovaní ropy v českých zásobníkoch.

Sanader povedal, že chorvátske firmy zas majú záujem stať sa dodávateľom pre slovenské automobilky, či vyrábať električky pre Bratislavu. Okrem toho má záujem, aby Slovensko i ostatné stredoeurópske krajiny využívali chorvátsky prístav v Rijeke.

Obaja premiéri potvrdili dobré vzťahy vzťahy medzi štátmi. Fico znovu podporil Chorvátsko v jeho snahe stať sa členom Európskej únie, ktorým by Záhreb chcel byť v roku 2009.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu