Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Obrat autopriemyslu vlani stúpol o viac ako tretinu

BRATISLAVA - Obrat firiem podnikajúcich v automobilovom priemysle na Slovensku v minulom roku stúpol medziročne o 34,2 percenta na rekordných 443 miliárd korún.

Podiel najsilnejšieho priemyselného odvetvia na celkovej priemyselnej produkcii krajiny sa tak zvýšil na 28,4 percenta z predvlaňajších takmer 25 percent, informovalo dnes Združenie automobilového priemyslu (ZAP).

"Za minulý rok sme dosiahli rekord, vstúpili do toho už všetci traja finálni výrobcovia," povedal dnes novinárom prezident ZAP Jozef Uhrík. Takmer celá produkcia automobilového priemyslu smerovala na vývoz, ktorý dosiahol 402 miliárd korún, oproti roku 2005 tak stúpol o takmer 40 percent. Na celkovom exporte krajiny sa podieľal zhruba tretinou.

Traja výrobcovia automobilov, ktorí podnikajú na Slovensku, vlani vyprodukovali 295.390 vozidiel. Uhrík predpokladá, že tento rok z výrobných liniek slovenských závodov Volkswagenu, PSA Peugeot Citroën a KIA Motors zíde viac ako pol milióna nových áut. V roku 2010 by sa v krajine malo podľa odhadu ZAP vyrobiť asi 800.000 vozidiel. Slovensko sa tak zrejme zaradí medzi svetových lídrov vo výrobe áut v prepočte na jedného obyvateľa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu