Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Dobrá správa pre Britov: Stopli zdražovanie piva!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Briti sa už nemusia obávať, že za svoj obľúbený nápoj zaplatia viac. Minister financií podľahol tlaku a stopol zdražovanie piva. Tí, čo majú radi víno a destiláty, však zostanú sklamaní.

Automatické zvyšovanie spotrebnej dane na pivo sa stalo terčom nespokojnosti obyvateľstva, ktoré sa rozhodlo proti nemu zakročiť internetovou petíciou. Tú podpísalo vyše 100-tisíc milovníkov žltého moku, ktorí už nechceli vyťahovať ďalšie peniaze. Niet sa im čo čudovať, keď podľa zákona stúpla daň za pivo od roku 2008 o 42 percent a podľa aktivistov to spôsobilo uzatvorenie 18 krčiem týždenne. Celkovo ich za posledné desaťročie bolo až 10-tisíc.

Oznámenie britského ministra financií Georga Osbornea, že automatické zvyšovanie spotrebnej dane na pivo stopne, privítala najmä Asociácia britských pivárov a pubov. Dokonca by malo prísť k jej zníženiu o jednu penny, čo podľa generálnej riaditeľky asociácie Brigid Simmondsovej "podporí vznik pracovných miest v krčmách v čase, keď je to najviac potrebné".

Bohužiaľ, vinári toľko šťastia nemali. Spotrebná daň na víno a destiláty porastie aj naďalej, čo považujú za nespravodlivé. Podľa nich sa ročne v krčmách predá až 41 percent tohto druhu alkoholu, čo do štátnej kasy privedie 9,4 miliardy libier.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu