Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Japonsku hrozí recesia, tvrdia to členovia japonskej centrálnej banky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TOKIO - Niekoľko členov japonskej centrálnej banky (BOJ) varuje, že recesiu v tretej najväčšej ekonomike na svete nie je možné vylúčiť.

Vyplýva to zo zápisnice zo stretnutia predstaviteľov banky, ktoré sa uskutočnilo 4. a 5. októbra. Je to náznak toho, že japonská ekonomika bude potrebovať viac monetárnych stimulov. Spomalenie zámorských ekonomík podľa niektorých členov BOJ do začiatku budúceho roka neumožní japonskej ekonomike vrátiť sa k zotavovaniu.

Nie všetci účastníci zasadnutia však predpokladajú pokles ekonomiky. Septembrový prieskum podnikateľskej dôvery, ktorý BOJ uskutočnila, totiž ukázal, že spoločnosti navýšili plány kapitálových výdavkov. To je pozitívny signál pre hospodársky rast.

Na tohtotýždňovom stretnutí centrálna banka rozšírila svoj úverový program a program nákupu aktív. BOJ v utorok rozšírila program kupovania aktív o 11 biliónov japonských jenov (JPY). Na vykupovanie aktív BOJ vyčlenila celkovo 91 bil. JPY, z toho 10 bil. JPY do nákupov vládnych dlhopisov. Centrálna banka ďalej oznámila, že komerčným úverovým ústavom ponúkne nový program lacných pôžičiek v neobmedzenom rozsahu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu