Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VšZP má dať nemocniciam na platy od júla 3,8 milióna eur mesačne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na vyššie platy zdravotných sestier a lekárov by Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) mala lôžkovým zariadeniam dávať od júla 3,8 milióna eur mesačne. Vyplynulo to zo slov prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Mariána Petka po dnešnom rokovaní so štátnou poisťovňou.

Koľko z tejto sumy pôjde do štátnych nemocníc a koľko do ostatných, má podľa jeho slov závisieť od ďalších rokovaní. Ako poznamenal, táto suma by teoreticky mala postačovať, za problém však považuje to, že peniaze do zariadení prídu reálne až v septembri. Upozornil, že nemocnice sa tak v letných mesiacoch budú viac zadlžovať.

Predpokladá, že v niektorých zariadeniach zatiaľ preto zdravotným sestrám ponechajú rozdelené úväzky a naďalej tak ostanú z časti aj administratívnymi pracovníčkami. Petko tvrdí, že žaloby zo strany sestier zatiaľ pre tento krok neprišli.

"VšZP je pripravená pokračovať v navyšovaní platieb poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Zdravotná poisťovňa na dnešnom úvodnom stretnutí s ANS deklarovala, že všetky finančné prostriedky, ktoré získa z rezervy v štátnom rozpočte, v plnej výške premietne do nových zmlúv," uviedla hovorkyňa poisťovne Dana Gašparíková. VšZP podľa jej slov v závislosti od toho, ako získa finančné prostriedky, uvoľní ich tak, aby sa do nemocníc dostali čo najskôr. Súčasné zmluvy s ANS sú platné do 30.júna

Petko dnes tiež opätovne deklaroval, že nemocnice použijú všetky prostriedky, ktoré prídu z rozpustenia 50-miliónovej rezervy v štátnom rozpočte, na mzdy zdravotníkov. Opätovne však poukázal, že právne normy, ktoré upravili mzdy lekárov a sestier, sú podľa asociácie nesystémové, keďže neriešia ostatných zamestnancov v zdravotníctve a na "hranici ústavnosti". Doplnil, že je tu tiež otázka, do akej miery si štát tieto navýšenia môže dovoliť. Avizoval, že ANS bude vyvíjať kroky, aby sa spomínané legislatívne rámce prehodnotili.

Vyššie platy zdravotníkov, teda lekárov a sestier, si v tomto roku podľa odhadov ministerstva zdravotníctva vyžiadajú navýšenie zdrojov na mzdy o 107 miliónov eur. Vyššie platy sestrám od apríla priniesol nový zákon o ich minimálnych mzdových nárokoch. V júli sa má okrem toho zrealizovať druhá vlna zvyšovania miezd lekárov pracujúcich v nemocniciach. Odhaduje sa, že na budúci rok by sa toto číslo malo zvýšiť na 175 miliónov eur, keďže v budúcom roku sa má realizovať aj tretia etapa zvyšovania miezd lekárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu