Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ministerka sklamala sestry pre sociálne služby

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Sestry v domovoch sociálnych služieb nebudú môcť oficiálne poskytovať zdravotnú starostlivosť a ich postavenie zostane právne nevysporiadané, na hrane zákona.

Problematiku sa v uzneseniach zaviazala riešiť predchádzajúca vláda Ivety Radičovej, ktorá navrhovala, aby výkony za poskytovanú zdravotnú starostlivosť v domovoch sociálnych služieb preplácali zdravotné poisťovne a zariadenia sociálnych služieb sa na základe povolenia a licencie mohli stať poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Pre rozpad vlády sa záležitosť nedotiahla do konca.

Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Zuzany Zvolenskej chce teraz tieto uznesenia minulého kabinetu zrušiť, návrh predložilo do pripomienkového konania. Rezort zdravotníctva rušenie odôvodňuje argumentom, že splnenie úlohy by si vyžiadalo zvýšené finančné nároky na zdroje verejného zdravotného poistenia, s ktorými sa v rozpočte verejnej správy na rok 2012 nepočítalo. Ministerka zároveň tvrdí, že na postavení sestier jej záleží a chce ho riešiť novým zákonom.

Doriešenie postavenia sestier v domovoch sociálnych služieb patrí dlhodobo medzi ich priority. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) sa začiatkom mája na sneme zhodla, že trvá na plnení uznesení predchádzajúceho kabinetu a o pomoc v tejto veci otvoreným listom požiadala ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú a ministra práce Jána Richtera.

"Ide o otvorenú tému a je záujem ju riešiť. Ministerka Zvolenská s ministrom Richterom o probléme diskutujú a budú diskutovať. Zatiaľ sme sa primárne venovali problémom s platmi sestier," reagovala pred necelým mesiacom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Teraz rezort navrhol uznesenia zrušiť.

"Veľmi nás to sklamalo, je nám to veľmi ľúto, sestry čakajú na zlegalizovanie stavu a úpravu tejto právnej normy. Išlo aj o kľúčovú požiadavku petície, ktorú podpísalo cez dvesto tisíc občanov, aby sa riešil tento problém," povedala prezidentka SK SaPA Mária Lévyová. Podľa nej ide o dlhoročný neriešený problém.

Aktuálny stav považuje na hrane zákona, keďže v domovoch sociálnych služieb v súčasnosti pôsobia sestry zvyčajne oficiálne v pozíciách opatrovateliek. Klientom by teda nemali poskytovať zdravotné výkony, ako napríklad pichanie injekcií či cievkovanie, v prípade komplikácií by mali volať agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti, záchranky alebo klientov posielať do nemocníc. Napriek tomu sestry tieto výkony častokrát robia, keďže nemajú svedomie ich nespraviť.

"Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská svoj sľub, že bude riešiť problematiku sestier v domovoch sociálnych služieb, plní. Ministerka zrušením uznesení bývalej vlády iba napráva chyby svojho predchodcu Ivana Uhliarika. Bývalý minister zdravotníctva mal už minulý rok v novembri doriešiť problematiku, ktorá sa týka postavenia sestier v sociálnych službách. Vzhľadom na to, že túto úlohu nesplnil, požiadal premiérku o jej zrušenie,“ uviedla v utorok Čižmáriková. Ministerka sa podľa jej slov intenzívne zaoberá touto problematikou a v spolupráci s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny pripravuje zákon o poskytovaní dlhodobej starostlivosti.

"Je v záujme ministerstva zdravotníctva túto tému vyriešiť, nemožno ju odkladať a cieľom ministerky Zvolenskej je navrhnúť taký zákon, ktorý bude v prospech sestier aj občanov. Preto v žiadnom prípade nemožno hovoriť o ´oklamaní´ sestier, práve naopak. MZ SR hľadá optimálne a efektívne riešenie postavenia sestier v zariadeniach sociálnych služieb," vysvetlila Čižmáriková.

Reči o plytvaní s peniazmi Lévyová dôrazne odmieta. V domovoch sú podľa jej slov väčšinou starší ľudia so zdravotnými problémami, ktorí potrebujú aj zdravotnú starostlivosť, pričom je efektívnejšie poskytnúť im ju na mieste ako vždy volať záchranku či nemocnice. Prezidentka komory sestier pripomína, že okrem akútnej existuje aj dlhodobá zdravotná starostlivosť a napríklad zdravotnú starostlivosť v rozsahu ošetrovateľskej starostlivosti poskytujú v zariadeniach sociálnych služieb aj v susednom Česku, Rakúsku či Poľsku.

"Ide o zneužívanie sestier. Všetci to vedia a ticho to tolerujú," konštatovala viceprezidentka komory Margita Kosturíková. Podľa nej viaceré sestry v zariadeniach sociálnych služieb majú v pracovných zmluvách uvedené, že zabezpečujú starostlivosť, pritom sú s tichým súhlasom nútené ju aj poskytovať, čo ale samozrejme robia na vlastnú zodpovednosť.

"A musia ju poskytovať klientom, ktorí ju potrebujú, inak by boli prepustené," vysvetlila pomery v domovoch sociálnych služieb Kosturíková. Sestry sa podľa nej v tomto prípade ani nemôžu poistiť proti vzniku škody spôsobenej zamestnávateľovi, keďže oficiálne starostlivosť iba zabezpečujú a nie poskytujú.

O ďalšom postupe sestry rozhodnú v najbližšom období, pripúšťajú aj možnosť nátlakových akcií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu