Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Poslanci schválili rozpočet na budúci rok!

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Slovensko bude v budúcom roku fungovať podľa riadneho rozpočtu. Poslanci totiž napokon v stredu schválili návrh štátneho rozpočtu na rok 2012 a rozpočtu verejnej správy na roky 2012 až 2014. Zažehnali tak hrozbu rozpočtového provizória, ktorá sa v posledných týždňoch často spomínala, najmä v súvislosti s prípadnými pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré by zvyšovali deficit verejných financií.

Za návrh rozpočtu hlasovalo 75 z 133 prítomných poslancov. Proti bolo 54 zákonodarcov, hlasovania sa zdržali 4 poslanci. Naplnili sa pritom vyhlásenia predsedu Smeru-SD Roberta Fica, že napomôžu schváleniu rozpočtu znížením kvóra v pléne Národnej rady SR. Naplnená bola aj podmienka strany, že za tento postup prejde návrh na doplnenie uznesenia, ktorým sa vytvára v budúcoročnom rozpočte 50-miliónová rezerva pre sektor zdravotníctva zo zdrojov pôvodne určených na spolufinancovanie eurofondov.

Verejná správa by tak podľa schváleného znenia návrhu rozpočtu mala v budúcom roku hospodáriť s deficitom na úrovni 4,6 % hrubého domáceho produktu. Pôvodný návrh rozpočtu so schodkom na úrovni 3,8 % výkonu ekonomiky bol totiž v parlamente zmenený pozmeňujúcim návrhom vzhľadom na aktualizáciu makroekonomických prognóz a tiež po zohľadnení dôsledkov pádu vlády Ivety Radičovej. Tie súvisia predovšetkým s neschválením pôvodne zamýšľanej daňovo-odvodovej reformy.

Schodok štátneho rozpočtu by tak v budúcom roku mal dosiahnuť 3,675 mld. eur oproti pôvodne navrhovanej výške 3,321 mld. eur. Celkové príjmy rozpočtu by v roku 2012 mali dosiahnuť 13,625 mld. eur oproti pôvodným 15,36 mld. eur a rozpočet výdavkov rezort financií po aktualizácii makroprognóz a zapracovaní následkov pádu vlády znížil z pôvodných 18,681 mld. eur na 17,23 mld. eur. Takto zostavený rozpočet by mal podľa ministra financií Ivana Mikloša zabezpečiť udržanie dôveryhodnosti Slovenska na finančných trhoch.

Mikloš: Rozpočet je reálny, Slovensko by si mohlo udržať dôveru trhov

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) ocenil, že Národnej rade (NR) SR sa dnes podarilo napriek ťažkej situácii krátko pred predčasnými voľbami schváliť rozpočet na budúci rok s plánovaným deficitom na úrovni 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa vlastných slov ho považuje za reálny, pokiaľ však bude realita horšia ako prognóza, pripustil nutnosť dodatočných úsporných opatrení.

"Verím, že budú schválené aj ďalšie zákony, najmä ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti a že dodržíme deficit na tento rok na úrovni 4,9 %. Ak toto všetko bude splnené, mohlo by to znamenať, že dokážeme udržať dôveryhodnosť Slovenska v očiach trhov a zabezpečiť ďalšiu stabilizáciu verejných financií," uviedol na brífingu krátko po hlasovaní.

Rozpočet pre nepodporu štyroch zástupcov Obyčajných ľudí prešiel len vďaka opozičnému Smeru-SD, ktorého 17 poslancov sa hlasovania nezúčastnilo. Mikloš priznal, že takýto postup bol vopred dohodnutý, pričom však rokoval nielen so Smerom-SD, ale aj so SNS a Obyčajnými ľuďmi. "Snažili sme sa nájsť riešenie a toto bolo východisko, ku ktorému sme dospeli. Podporili sme uznesenie, ktoré navrhol pán poslanec Raši a na základe toho došlo k tomu záveru," vysvetlil.

Vytvorenie rezervy na financovanie zdravotníctva v objeme 50 miliónov eur, ktorú navrhol exminister zdravotníctva zo Smeru-SD Richard Raši, nezvyšuje podľa Mikloša deficit verejných financií a tieto peniaze sa použijú len vtedy, keď to bude nevyhnutné na vykrytie nedávnej dohody vlády s lekárskymi odborármi.

Ak realita budúci rok nebude horšia ako prognóza rezortu financií, plánovaný deficit 4,6 % by mal byť podľa ministra dodržaný aj bez ďalších opatrení. "Ak by náhodou realita mala byť horšia, predpokladám, že budú prijímané aj dodatočné opatrenia," avizoval Mikloš. Vláda, ktorá vzíde z marcových predčasných volieb, podľa neho bude musieť najneskôr do polovice budúceho roka pripraviť návrhy zákonov, ktorými by sa mal výrazne znižovať deficit predovšetkým v roku 2013, kedy sme sa zaviazali znížiť schodok pod 3 %.

KDH ocenilo konštruktívne správanie Smeru-SD pri schvaľovaní rozpočtu

Schválenie budúcoročného rozpočtu je dobrou správou, provizórium by totiž bolo iba ďalšou Jóbovou zvesťou pre Slovensko. Po hlasovaní to uviedol podpredseda KDH Július Brocka.

Vyzdvihol tiež konštruktívny spôsob správania sa opozičného Smeru-SD. "Hlasovaním nohami umožnil hladký priebeh a schválenie rozpočtu na budúci rok," konštatoval. Smer-SD tak urobil znížením kvóra v snemovni, keď sa 17 jeho poslancov nezúčastnilo záverečného hlasovania.

Brocka dodal, že pre Slovensko by bolo lepšie, keby parlament schvaľoval vyrovnané či prebytkové rozpočty, a nie ako ten budúcoročný s deficitom 4,6 %. "V tejto situácii ale ide o deficit nižší ako v minulom roku, oveľa nižší ako pred dvoma rokmi, a v porovnaní s inými krajinami, ktoré sú tiež v ťažkostiach, je tiež menší," podčiarkol.

Sulík: Budúcoročný rozpočet bude pravdepodobne potrebné revidovať

Štátny rozpočet na budúci rok sa nepozdáva šéfovi bývalej koaličnej strany SaS Richardovi Sulíkovi. "Schválili sme rozpočet s vyšším deficitom, ako bol pôvodne plánovaný, určite by som ho nenazval dobrým. Ale stále je to lepšie, ako byť v rozpočtovom provizóriu," reagoval po odsúhlasení rozpočtu plénom Národnej rady (NR) SR.

Samotné schválenie však považuje za signál pre zahraničie, že slovenský parlament to dokázal, aj keď s vyšším ako plánovaným deficitom, a to na úrovni 4,6 %. "Veľmi ma mrzí, že KDH a Most-Híd odmietali akúkoľvek diskusiu o opatreniach, ktoré by nás dostali na ten pôvodne plánovaný 3,8 %," dodal.

Bugár oceňuje, že Smer umožnil schváliť rozpočet, Sulíkovi vyčíta nesplnený sľub

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár oceňuje, že opozičný Smer-SD umožnil prijať zákon o štátnom rozpočte pre rok 2012 a nechcel z toho vytĺkať politický kapitál. Horšie vníma, že predseda SaS Richard Sulík nedodržal sľub a nezabezpečil schválenie rozpočtu bez pomoci opozície.

"Problém je v tom, že pôvodný sľub pána Sulíka, že rozpočet prejde a zabezpečí dostatočnú podporu, neplatí. Všetci štyria matovičovci sa zdržali hlasovania. Sľúbil nám, že zabezpečí podporu rozpočtu, že bude mať 21 poslancov, nakoniec mal len 18," pripomenul Bugár. Na otázku, či je Smer-SD zodpovednejší partner ako SaS, odpovedal, že z jedného hlasovania by takýto úsudok nerobil.

V rámci možností je Bugár so schváleným rozpočtom spokojný. "Dokonca sa nám podarilo zvýšiť aj nejaké peniažky napríklad pre podpredsedu vlády Chmela napríklad na menšinovú kultúru," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu