Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Mikloš: Počiatek svoju kritiku rozpočtu nemôže myslieť vážne

Ivan Mikloš, Ján Počiatek
Ivan Mikloš, Ján Počiatek

BRATISLAVA - Zatiaľ čo bývalá vláda v krízovom roku 2009 zadlžovala Slovensko najviac v Európskej únii (EÚ), súčasný kabinet naopak tento rok realizuje najvýraznejšie zníženie deficitu verejných financií v histórii SR. V reakcii na kritiku exministra financií Jána Počiatka (Smer-SD) na to v Národnej rade (NR) SR upozornil súčasný šéf rezortu Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).

"Počuť z vašich úst vetu, že naše vládnutie nie je o kultivácii politického prostredia a o ozdravovaní verejných financií, je pikantné. To hovorí zástupca strany, ktorá vládla v zložení Robert Fico, Vladimír Mečiar, Ján Slota? To nemôžete myslieť vážne," pripomenul Počiatkovi.

Vystúpenie exministra označil za slabé, s veľkým množstvom nezmyslov a poloprávd. Návrhy Smeru-SD na zvýšenie príjmov rozpočtu bude SDKÚ-DS podľa Mikloša odmietať, ak ich bude považovať za škodlivé. Taký je napríklad návrh na narušenie systému rovnej dane a zvyšovanie daní, ktoré môže ohroziť zamestnanosť na Slovensku.

Minister pripustil, že vývoj slovenskej ekonomiky môže byť v budúcom roku horší, ako sa očakáva v návrhu štátneho rozpočtu. Rezort financií však podľa neho nemôže tvoriť prognózy inak, ako ich v súčasnosti robí, pričom ich verifikujú aj nezávislí odborníci.

"Rozpočet na rok 2009 ste predkladali s predpokladaným rastom 5 %. Výsledkom bol mínus 5 %. Každému bolo jasné, že rozpočet, ktorý ste schvaľovali, bol absolútne nereálny, napriek tomu ste prognózu neaktualizovali. Platí, počúvajme nielen čo sa hovorí, ale aj kto to hovorí," dodal Mikloš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu