Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Česko chystá masívne prepúšťanie v štátnych firmách: 2977 ľudí!

ČSA
ČSA (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český štát chystá masívne prepúšťanie vo firmách, v ktorých má väčšinu. Výpoveď dostane celkovo 2977 ľudí. Najviac bude prepúšťať Česká pošta.

O prácu prídu aj zamestnanci Správy železničnej dopravnej cesty (SŽDC), Českých dráh, Českých aerolínií (ČSA) či Letiska Praha. Naopak pracovníci Lesov ČR alebo elektrárenského gigantu ČEZ môžu byť pokojní.

Z Českej pošty odídu prevažne úradníci. Čaká sa už len na vymenovanie nového riaditeľa, ktorý má výpovede podpísať. Výberové konanie ale ministerstvo vnútra dočasne pozastavilo.

V roku 2009 prišlo na pošte o prácu 600 úradníkov z centrály, v roku 2010 to bolo 440 ľudí z administratívy aj prevádzky. A v poslednej vlne prepúšťania má odísť 1730 zamestnancov. Firma má celkom zhruba 34.400 zamestnancov a 3350 pobočiek.

Zo SŽDC odíde 500 ľudí. Na výplatách tak ušetrí takmer 400 miliónov korún (16,44 milióna eur). Bezpečnosť dopravy by tým ale utrpieť nemala.

"Znižovanie počtu zamestnancov sa v drvivej väčšine týka úradníkov a nebude to mať vplyv na prevádzkovanú dopravnú cestu," uviedol hovorca Pavel Halla. SŽDC zamestnáva zhruba 9500 osôb.

Národní dopravcovia potom dohromady prepustia vyše 600 ľudí: České dráhy 300 pracovníkov a ČSA 317, medzi nimi aj 40 pilotov. Prepúšťať bude tiež Letisko Praha. Väčšinou ale pôjde len o sezónnych pracovníkov, ktorí sa starajú o batožinu, registráciu cestujúcich či údržbu dráhy. Celkom ide o 110 ľudí.

Lesy ČR a ČEZ žiadne výpovede rozdávať nebudú, opustia ich len tí, ktorí odchádzajú do dôchodku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu