Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Festival českého divadla prinesie na javisko ŠTÚDIA L+S láskavý český humor, klasiku a osobnosti

Festival českého divadla prinesie na javisko ŠTÚDIA L+S láskavý český humor, klasiku a osobnosti
Festival českého divadla prinesie na javisko ŠTÚDIA L+S láskavý český humor, klasiku a osobnosti (Zdroj: L+S)

Štúdio L+S bude aj tohto roku hostiť FESTIVAL ČESKÉHO DIVADLA. Od 2. do 11. novembra ponúkne najväčšia prehliadka českého divadla na Slovensku predstavenia siedmich divadiel. Pozvanie prijal nezáviský súbor Buranteatr z Brna a pražské scény: Černé divadlo Jiřího Srnce, Studio Ypsilon, Divadlo v Řeznické, Dejvické divadlo, Sergeat.com a po ôsmich rokoch vystúpi na javisku „Eska“ aj Divadlo Járy Cimrmana. Na 19. ročníku festivalu budú okrem iných účinkovať aj Zdeněk Svěrák, Naďa Konvalinková, Ivan Trojan, Tatiana Vilhelmová a Vojtěch Dyk. Festival bude už tradične sprevádzať výstava českého umelca, tentokrát to budú Kresby a fotografie Antonína Střížka.

„Voľakedy, skoro pred dvadsiatimi rokmi, po zániku Československej republiky, usúdili sme, že by bolo dobré udržiavať aj naďalej kontakt s českým divadlom. Ukázalo sa, že kontakt začal byť ešte intenzívnejší, ako kedykoľvek predtým. Naše publikum nezabudlo na českých hercov a vrelo privítalo ich pravidelnú prítomnosť na našej scéne. Bolo to tak osemnásť rokov a verím, že to tak bude aj naďalej,“ povedal Milan Lasica, ktorý stojí pri festivale od jeho zrodu.

Ako prvý vystúpi na festivale v sobotu 3. novembra nezáviský súbor z Brna – Buranteatr. Do Bratislavy privezie trpkú komédiu o jednom bizarnom dvorení, troch osamelých posteliach v malom byte, zvieratách zo skla a túžbe odísť. Hru amerického dramatika Tennessee Williamsa o ilúziách, ktoré pomáhajú prežiť, SKLENĚNÝ ZVĚŘINEC, režíroval Adam Doležal.

Do Bratislavy zavíta po viac ako po 15 rokoch slávne Černé divadlo Jiřího Srnce z Prahy. Slovenskému publiku predstaví detské predstavenie, nielen pre deti, s názvom Antológia – to nejlepší z černého divadla. Festival ponúkne príjemné nedeľné popoludnie pre celé rodiny – čierne divadlo je na programe 4. novembra o 14.00. Antológia ponúka retrospektívny pohľad k  prameňom čierneho divadla; je výberom scén z najlepších inscenácií pre deti. Jednotlivé príbehy sú vtipné a ľahké. V scénach čierneho divadla sa veci zjavujú, menia sa a zase miznú. Sú to prekvapivé a fasciujúce spojenia tancujúcich predmetov, objektov, symbolov a znakov s hereckou akciou tanečníkov a mímov.

Legendárne Divadlo Járy Cimrmana, ktoré si tento rok pripomína 45. výročie,  vystúpi na scéne Štúdia L+S po ôsmich rokoch a to rovno dvakrát – 6. aj 7. novembra. Tentokrát s Cimrmanovým dramatickým „kšaftom“ ČESKÉ NEBE. Hra bola nominovaná na Cenu Alfréda Radoka a na Slovensku bude mať v rámci Festivalu českého divadla svoju premiéru. Hra zachytáva obdobie vypuknutia 1. svetovej vojny. Sledujeme ju z neba, kde sa dávno mŕtvi velikáni českých dejín obávajú o osud svojho národa. Česká nebeská komisia v zložení sv. Václav, praotec Čech a J. A. Komenský sa v krízovej situácii rozširuje o nových členov, aby vnukla ľudu myšlienku samostatného štátu.

S absolútne súčasnou témou príde pražské Studio YPSILON, ktoré naštudovalo autorský text režiséra Braňa Holička iJÁ. Divadelníci sa nechali inšpirovať životom a „dielom“ Steva Jobsa. Bol marketingovou superstar, alebo Bohom? A je v tom nejaký rozdiel? Kde končí produkt a kde začína človek? A čo na to Adam a Eva? Predstavenie je na programe vo štvrtok 8. novembra.

V piatok 9. novembra vystúpi Divadlo v Řeznické, ktoré je stálym hosťom festivalu. Tentokát sa predstaví s komornou komédiou autorského tandemu Sam Bobrick a Julia Steinová SHELDON A JEHO MATKA PANÍ LEVINOVÁ. V réžii Viktora Polesného účinkujú herci Naďa Konvalinková a Jan Zadražil. Hru tvoria série dopisov, ktoré si medzi sebou posielajú mladý básnik a jeho panovačná mama. Obaja hrdinovia sa snažia pochopiť svoj komplikovaný vzťah. Nakoniec zisťujú, že na to, aby boli dokonale šťastní, nebudú od seba nikdy dosť ďaleko.

Dejvické divadlo patrí už roky k tým najlepším divadelným scénam v Česku. V sobotu 10. novembra vystúpi v Štúdiu L+S s inscenáciou režiséra Jiřího Pokorného DEALER´S CHOICE, v ktorej okrem iných účikuje aj Ivan Trojan. Hra divákov zavedie do londýnskej reštaurácie, kde  sa každú nedeľu stretáva partia na partiu pokru. Jedného dňa sa objaví záhadný muž, ktorý je, ako sa ukáže, profesionálny hráč. Majiteľ reštaurácie ho pozve k hraciemu stolu. Rozohráva sa napínavá partia, v ktorej zďaleka nejde len o karty. Autorom hry je britský damatik, filmový scenárista, režisér a herec Patrick Marber. 

Posledným predstavením festivalu bude v nedeľu 11. novembra inscenácia SERGEART.com z Prahy, BLÁZNIVÝ PETŘÍČEK. Divadelnú hru na motívy filmu Jeana Luca Godarda režíroval Peter Serge Butko. Do príbehu lásky mladého muža, znudeného všednosťou a krásnej teroristky obsadil hereckú dvojicu Tatiana Vilhelmová a Vojtěch Dyk. Obaja sú na úteku pred políciou, rodinami, ale tiež pred životom. Výprava inscenácie je koncipovaná ako starý filmový ateliér s využitím zadných projekcíí.

Stalo sa dobrým zvykom, že festival otvára vernisáž výstavy českého umelca. Jeho aktuálny 19. ročník bude sprevádzať výstava Antonína Střížka s názvom Kresby a fotografie. V rokoch 1983 až 1988 študoval na Akadémii výtvarných umení v Prahe. Vystavuje doma aj v zahraničí, jeho diela sú zastúpené v domácich aj zahraničných zbierkach a galériách. Namaľoval oponu pre Štátnu operu v Prahe a niektoré jeho obrazy si „zahrali“ v divadelných predstaveniach. „Bude to už moje druhá výstava v tomto roce v Bratislavě. Jsem za to moc rád a zároveň, protože nechci slovenské publikum zklamat, přivezu pro změnu hlavně kresby a také pár fotografií. Nedávno jsem v Praze bojoval proti ministerským byrokratům, když odvolali ředitele Národního, a teď chystám výstavu přímo v divadle… Kresby, které uvidíte, vznikly přímo pro tuhle výstavu, která uvede a bude doprovázet přehlídku českých divadel ve Studiu L+S.  Zdá se mi, že mě divadlo přitahuje čím dál víc,“ povedal autor. Výstavu jeho diel pripravilo Štúdio L+S v spolupráci s Českým centrom.

Festival sa koná pod záštitou Veľvyslanectva Českej republiky na Slovensku a je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Ministerstva kultúry Českej republiky.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu