Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Tatry explodujú farbami

Základnou farbou týchto dní v Tatrách je predsa len zelená.
Základnou farbou týchto dní v Tatrách je predsa len zelená.

VYSOKÉ TATRY - Neskutočná krása jesenných veľhôr. Vysoké Tatry explodujú farbami. Je v nich síce chladno, no tí, ktorí milujú krásne výhľady a majú výtvarné cítenie, si prídu na svoje.

Základnou farbou týchto dní v Tatrách je predsa len zelená. Husté tatranské lesy sú prevažne smrekové, len na niektorých miestach sa objaví zopár listnáčov. Zelený podklad však slúži ohňostroju ďalších farieb.

Súvislé smrekové porasty narušujú výraznou žlťou smrekovce opadavé. Po smrekoch nasleduje takisto zelená kosodrevina, no smerom k vyšším polohám sa už na úbočiach objavujú ďalšie pestré farby.

Asi najvýraznejšou je hrdzavohnedá, ktorá je farbou vysychajúcich machov a ďalšej flóry. Jesennú nádheru podčiarkujú červené jarabiny a rôzne kry. Mimoriadne pestré je okolie Štrbského plesa, ktoré je v týchto dňoch hotovou pohľadnicou.

Turisti by však pri obdivovaní nádhery nemali zabúdať na opatrnosť. "Vo vyšších polohách je veľmi chladno, čo môže turistov zaskočiť," povedal službukonajúci Horskej záchrannej služby Gejza Hák. "Na niektorých miestach sa objavuje námraza." Poriadna zima je už aj na Lomnickom štíte.

"Cez deň teploty klesajú až na mínus 11 stupňov, máme tu nesúvislú snehovú prikrývku s hrúbkou 10 cm," povedal Robert Olšavský z meteorologickej stanice na Lomnickom štíte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu