Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Opice vedia riešiť jednoduché matematické úlohy

Makak
Makak

BERLÍN – Jednoduché matematické úlohy nerobia opiciam žiadne problémy. Nemeckí vedci naučili makaky zoraďovať skupiny bodov podľa ich množstva. Tieto poznatky by mohli z dlhodobého hľadiska pomôcť aj pacientom, ktorých logické myslenie a úsudok poškodila mŕtvica alebo poranenie mozgu.

Počítacie úkony "väčší ako" a "menší ako" zvládli opice suverénne a za krátky čas. Ich využívanie je predpokladom pre cielené rozhodovanie, napríklad aj u ľudí. Inak by sme sa nevedeli v obchode rozhodnúť pre výrobok s nižšou cenou. Vedci tiež zistili, ktoré skupiny mozgových buniek sú zodpovedné za jednotlivé matematické úkony.

Opiciam predložili vždy dve rôzne veľké množiny bodov a zvieratá podľa zadania ukázali buď skupinu s väčším alebo menším počtom bodov. Pritom sa odohrali pozoruhodné reakcie v oblasti čelného laloku. Nezávisle na tom, ako veľké boli porovnávané množiny bodov, sústredili sa dané mozgové bunky výlučne na počítaciu schému. Jedna polovica buniek sa aktivovala len v prípade, keď bolo treba použiť pravidlo "väčší ako", druhá polovica len pri aplikácii "menší ako".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu