Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Opice upokojuje hudba od Metallicy

Metallica
Metallica

WASHINGTON - Opice toho majú s človekom veľa spoločného, hudobný vkus to ale vraj nie je. Zistili to vedci z USA pri teste na tamarínoch. Podľa ich štúdie publikovanej v odbornom magazíne Biology Letters prejavoval tento juhoamerický primát záujem len o zvuky svojho vlastného druhu a o hudbu skupiny Metallica.

Vedci chceli zistiť, či sú opice schopné rozoznávať hudbu. Ich výskum mal poslúžiť v pátraní po tom, ako sa u človeka vyvinula náklonnosť k harmonickým sledom tónov. Skomponovali rôzne hudobné úryvky zložené zo zvukov vydávaných tamarínmi. Niektoré vyjadrovali náležitosť k určitej skupine, iné strach alebo pochádzali z konfliktných situácií.

Počas púšťania týchto tridsaťsekundových piesní sa opice neprejavovali nijako zvláštne, ihneď po odznení sa ale začali správať presne podľa situácie, z ktorej záznam pochádzal. Ak obsahoval varovné výkriky alebo strach, boli na neudržanie a pohybovali sa zreteľne viac ako normálne, píšu vedci.

Zato ľudské hudba s nimi vraj nerobila prakticky nič. Bolo jedno, či počúvali sláčikový koncert alebo rockovú baladu. Len jediná pieseň vzbudila u nich nejakú reakciu: Of Wolf and Man od amerických rockerov z Metallicy. Reakcie opičiek však neboli také, ako vedci predpokladali. Namiesto aby jej tvrdé rytmy tamarínov rozkokošili, upokojili sa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu