Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Amazónii objavili nový druh opice

Orangután
Orangután (Zdroj: SITA)

RIO DE JANEIRO - Vo vzdialenej časti amazonského dažďového pralesa objavili nový poddruh opíc, vyhlásila v utorok americká skupina na ochranu prírody.

Novoobjavený druh opice po prvý raz spozorovali v roku 2007 v brazílskom štáte Amazonas. Je príbuzným tamarína sedlového, ktorý je charakteristický svojím príznačným sfarbením chrbta, vyhlásila Medzinárodná Spoločnosť pre ochranu prírody (WCS).

Malé, väčšinou sivé a hnedé opice, vážiace 213 gramov, nazvali "tamarín sedlový Murov" po indiánskom kmeni Murov, neďaleko ktorého nový poddruh objavili. Opice merajú 240 milimetrov a ich chvost je dlhý 320 milimetrov. "Táto opica dokazuje, že dokonca aj v dnešnej dobe sú možné veľké prírodné objavy," povedal Fabio Rohe, vedúci autor štúdie, ktorá nový objav potvrdzuje. Štúdia ďalej zistila, že opice sú ohrozené rozvojovými projektmi v oblasti, vrátane veľkej diaľnice vedúcej cez les, ktorá sa pripravuje a zintenzívni odlesňovanie.

"Tento objav by mal slúžiť ako výstraha, že z prírodných miest na svete sa ešte stále máme čo učiť, keďže týmto oblastiam hrozí zničenie zo strany ľudí," povedal Rohe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu