Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Otras mozgu v mladosti ovplyvňuje značnú časť života

BRATISLAVA - U ľudí, ktorí v mladosti utrpeli otras mozgu, sa v neskorších štádiách života môžu prejaviť znaky mentálnych či fyzických problémov. Podľa kanadských vedcov sa komplikácie môžu objaviť aj po 30-ich rokoch.

Autori štúdie uverejnenej v prestížnom odbornom časopise Brain objavili u atlétov s otrasmi mozgu zhoršovanie výsledkov fyzických a mentálnych testov. Odborníci však prízvukujú, že tento fakt nemá žiaden vplyv na ich každodenný život.

Vedci v minulosti správne predpokladali, že rekonvalescencia v prípade poranení hlavy môže trvať dlho, no až teraz sa im podarilo dokázať, že má na človeka dlhodobý vplyv. Do výskumu zaradil tím odborníkov 40 bývalých atlétov vo veku od 50 do 60 rokov.

Takmer polovica z nich utrpela v minulosti jeden alebo viac otrasov mozgu či iných poranení hlavy. Na skúmanej vzorke uskutočnili výskumníci z Montreal University sériu testov na krátkodobú pamäť, motorické funkcie a pozorovania zamerané na ich schopnosť nasledovať jednoduché písané alebo vyslovené príkazy.

V minulosti zranení atléti dosiahli v testoch horšie výsledky, úkony im trvali dlhšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu