Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Dobrá správa pre kávičkárov: Jedna káva denne chráni mozog!

BRATISLAVA - Doprajete si radi šálku kávy? Máme pre vás skvelú novinu! Môže vám to predĺžiť život. Kofeín, ktorý obsahuje, vás totiž výborne ochráni pred vplyvmi „zlého“ cholesterolu. S chuťou si ju tak môžete každé ráno uvariť s pocitom, že robíte niečo aj pre svoje zdravie a mozog.

Americkí a britskí vedci prišli s prelomovým zistením. Kofeín vás chráni pred vznikom Alzheimerovej choroby a demencie. Táto bežne dostupná droga pomáha vášmu mozgu v boji s cholesterolom. Mozog totiž chráni určitá bariéra, ktorá je oslabovaná práve jeho útokmi. Stačí denne vypiť jednu šálku kávy a cholesterol bude mať oveľa menšiu šancu napádať vaše mozgové bunky.

Káva pomáha celkovo aj celému cievnemu systému brániť sa pred toxínmi a infekciami. Ľuďom trpiacim Alzheimerovou chorobou tak svitla nádej, že kofeín im môže predĺžiť život. Ak totiž bude mozog pod menšou paľbou cholesterolu, odumieranie buniek sa môže mierne spomaliť.

Čo je to kofeín
Kofeín je látka, ktorá sa získava zo semien kávovníka Coffea arabica alebo Coffea canephora. Nachádza sa však aj v iných rastlinách. Má povzbudzujúce účinky na centrálnu nervovú sústavu a používa sa ako súčasť mnohých povzbudzujúcich nápojov, nielen kávy. Káva je vlastne odvar z pražených semien kávovníka. Jedným z vedľajších účinkov kofeínu však je zvýšenie krvného tlaku a väčšie riziko dehydratácie. No a v neposlednom rade ide o návykovú látku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu