Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Po desaťročiach sa podarilo rozlúštiť šifru sériového vraha Zodiac Killera: Experti odkryli mrazivý odkaz!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Eric Risberg)

USA - Nová správa podrobne opisuje dlhý a náročný postup rozlúštenie šifry sériového vraha známeho ako Zodiac. Ide o páchateľa, ktorého identita nie je známa ani po viac ako pol storočí a pátranie po nej priťahuje aj súčasnú generáciu.

Od decembra 1968 do októbra 1969 otriasla oblasťou Sanfranciského zálivu séria vrážd. A hoci existujú tvrdenia, že rukou páchateľa bolo zabitých až 49 ľudí, v skutočnosti sa potvrdilo len päť obetí. Tieto zločiny sa stali veľmi známe, bolo o nich napísaných množstvo kníh, vznikali viaceré teórie a dokonca inšpirovali aj filmových tvorcov. Identita vraha doteraz nie je známa a pátranie po nej priťahuje aj súčasnú generáciu. Tento páchateľ, ktorý sám seba nazval Zodiac, si získal publicitu ako nikto iný. Novinám posielal šifry a kryptogramy a preslávil sa nimi tak ako vraždami, ktoré spáchal. Dodnes sa podarilo rozlúštiť len dve z nich.

Ktoré dve Zodiacove šifry boli odhalené?

Prvou prelomenou správou bol kryptogram so 408 symbolmi, známy ako Z408. Miestnym médiám ju vrah zaslal v troch častiach a okamžite sa na ňu vrhli FBI aj CIA. Po štyroch dňoch ju rozlúštil manželský pár v strednom veku zo Salinas. Na rozlúštenie nebola potrebná špeciálna metodika. Bettye Hardenová, ktorá tušila, že vrahovi ide o pozornosť, správne odhadla, že správa sa pravdepodobne začína slovom „JA“ a obsahuje výrazy ako „ZABIŤ“ alebo „ZABÍJANIE“. Mala pravdu a stačilo to na to, aby sa šifra prelomila. Rozlúštenie druhej správy však trvalo pol storočie. „Dňa 5. decembra 2020 dostala FBI od kryptologického vedca riešenie šifry známej ako Z340 a nezávisle overila jej dešifrovanie,“ potvrdila FBI. „Po prvý raz bola predložená laboratóriu FBI 13. novembra 1969, ale nebola úspešne dešifrovaná,“ pokračovalo vyhlásenie.

Po desaťročiach sa podarilo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Počas uplynulých 51 rokov CRRU (oddelenie FBI pre kryptoanalýzu a rekordy) preskúmalo množstvo navrhovaných riešení od verejnosti, ale žiadne z nich nemalo opodstatnenie. Všetko sa zmenilo, keď sa spojili traja kryptografi: softvérový vývojár David Oranchak, aplikovaný matematik Sam Blake a skladník Jarl Van Eyke, ktorí využili aj pomoc profesionálov. „Keď som sa rozprával s FBI, potrebovali v riešení urobiť len jednu zmenu,“ povedal Oranchak v roku 2020 Michaelovi Butterfieldovi, ktorý sa zaoberal šiframi. „Nevedeli sme prísť na tú časť, kde sa píše 'soo her', ale ich kryptoanalytička mi zavolala a povedala, že si myslí, že namiesto toho to má byť 'sooner'," uviedol ďalej.

A aký bol konečný výsledok? Išlo o mrazivé vyhlásenie: DÚFAM, ŽE SI UŽIJETE VEĽA ZÁBAVY, KEĎ SA MA BUDETE SNAŽIŤ CHYTIŤ. TO SOM NEBOL JA V TELEVÍZNEJ ŠOU. ČO PRINÁŠA BOD O MNE. NEBOJÍM SA PLYNOVEJ KOMORY. PRETOŽE TÁ MA O TO SKÔR POŠLE DO RAJA. PRETOŽE TERAZ MÁM DOSŤ OTROKOV, KTORÍ PRE MŇA PRACUJÚ. KDE VŠETCI OSTATNÍ NEMAJÚ NIČ, KEĎ SA DOSTANÚ DO RAJA. TAKŽE SA BOJA SMRTI. NEBOJÍM SA, PRETOŽE VIEM, ŽE MÔJ NOVÝ ŽIVOT JE. ŽIVOT V RAJI BUDE ĽAHKÁ SMRŤ.

No hoci sa trojica za svoj prelom nikdy nehanbila, až teraz, po štyroch rokoch, je odhalený doteraz najdôkladnejší opis tohto objavu. V podrobnej správe, ktorá bola zverejnená minulý mesiac na serveri arXiv, tím opisuje proces trvajúci viac ako desať rokov.

Ako sa podarilo rozlúštiť kód Z340?

„Úspechu dešifrovania, o ktorom sa tu píše, predchádzali dlhoročné neúspešné experimenty autorov, slepé uličky a snahy zhrnúť, čo bolo známe o prípade Zodiac a šifrách,“ uvádza sa v článku. Zdá sa, že po tom, ako bol prvý pokus vraha rýchlo odhalený, prešiel na komplikovanejšiu hru. „Je jasné, že komplikácie, ktoré Zodiac zaviedol, viedli k veľkému oneskoreniu pri riešení,“ píše trojica. Ak by šifra bola jednoducho jedným z dobre pochopených klasických systémov, ako je homofónna substitúcia, transpozícia alebo polyalfabetická substitúcia, potom by ju prelomili tradičná kryptoanalýza a výkonné nástroje. Namiesto toho sa nádejní lovci zločincov stretli s množstvom mätúcich taktík. Napríklad správa nebola iba rozmiestnená v obdĺžnikovej sieti, ale čítala sa aj diagonálne a nie zľava doprava podľa bodky, ktorá sa mení podľa toho, či je na horizontálnej alebo vertikálnej osi.

Správa bola rozdelená na štyri časti s odlišnou dĺžkou a dešifrovací algoritmus, ktorý bol úspešný pri jednej, nemusel fungovať pri ďalšej. A ako už predtým, aj teraz bolo v správe množstvo pravopisných chýb, ktoré museli byť zohľadnené, čo ešte viac zamotávalo proces dešifrovania. Napriek týmto neúspechom sa však tím vyzbrojil niekoľkými nástrojmi, ktoré chýbali pri predchádzajúcich pokusoch o prekonanie Z340. Hlavným z nich je veľký súhrn medzinárodných poznatkov, ktoré sa podarilo zhromaždiť vďaka internetu. Pomocou súboru rôznych dešifrovacích programov bol tím schopný prejsť desiatky tisíc potenciálnych transpozícií šifry a splnil úlohu, ktorú by nebolo možné realizovať manuálne.

Kto bol vrah Zodiac?

Akokoľvek užitočné však boli všetky moderné vynálezy, niekedy sú staré triky najlepšie. Podľa Oranchaka to bola práve vrahova vlastná pýcha, ktorá zabezpečila jeden zásadný prielom. V roku 1969, ešte pred napísaním Z340, zavolal do televíznej relácie podvodník, ktorý sa vydával za Zodiaca. Tvrdil, že sa bojí, že ho za jeho zločiny pošlú do plynovej komory. Táto skutočnosť bola zrejme pre ego skutočného páchateľa veľkou urážkou. „Keď sa počas riešenia objavilo 'to som nebol ja v televíznej šou', vyskočil som zo stoličky,“ povedal Oranchak Butterfieldovi. „Vtedy som vedel, že je to na dobrej ceste. Na začiatku to bola len hŕstka slov. Mohol som ich veľmi ľahko ignorovať a ísť ďalej,“ uviedol. „Ale 'plynová komora' naozaj vynikala,“ dodal.

Rozlúsknutie možno trvalo pol storočia, ale konečne vieme, čo mal najznámejší odkaz Zodiaca obsahovať a prečo. Ale potenciálne ešte zaujímavejšie ako obsah šifry je to, čo nám hovorí o samotnom vrahovi. Samozrejme, že neodhaľuje jeho identitu, a to napriek všetkým náznakom, ktoré o sebe uviedol. Po tom, čo sa šifru Z480 podarilo tak rýchlo vyriešiť, si mnohí mysleli, že tento vrah nebol až taký dobrý v kryptografii.  Zdá sa však, že samotná zložitosť Z340 túto myšlienku vyvrátila: „Buď kódy poznal, alebo mal dobrú intuíciu, ako ich vytvoriť,“ povedal Oranchak.

Podľa trojice lúštiteľov však pravdepodobne nebudú schopní dešifrovať ďalšie Zodiacove správy. Majú totiž len 13 a 32 symbolov a sú príliš krátke na to, aby bolo možné riadne overiť akékoľvek potenciálne riešenie. A to najmä teraz, keď zo Z340 vyplynulo, že neexistuje záruka, že boli zašifrované rovnakým postupom ako ostatné. Úspech trojice je teda pôsobivý, ale sami priznávajú, že ak by bol niektorý z mätúcich faktorov extrémnejší, napríklad ďalšie úseky, rôzne kombinácie transpozícií, ďalšie chyby pri šifrovaní či viac unikátnych symbolov, šifra by mohla zostať stále nevyriešená.

Viac o téme: VrahKódŠifraZodiac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu