Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Turista v lese narazil na tmavú dieru: Zasvietil do nej a omylom vyrušil... Okamžite by ste utiekli!

(Zdroj: Instagram/extinctanimalsfacts)

USA – Každý deň sa na sociálnych sieťach objavuje množstvo prekvapivých videí. O jedno také sa pred pár dňami na Instagrame podelil jeden z používateľov. Na záberoch vidno tmavú dieru, z ktorej vychádza čudný zvuk. Keď uvidíte, čo sa v nej nachádza, nebudete chcieť veriť vlastným očiam.

Video, o ktoré sa podelil autor účtu na Instagrame známy ako @extinctanimalsfacts, si vyslúžilo viac ako milión pozitívnych reakcií a zhliadnutí. Na záberoch počuť zvláštny zvuk vychádzajúci z tmavej diery, ku ktorej sa blíži človek so zapnutou baterkou. Zasvieti do diery, aby zistil, čo je v nej. Z tmy sa zrazu vynoria oči a tvár obrovského čierneho medveďa, ktorého autor videa zrejme vyrušil zo zimného spánku.

Ako informuje popis príspevku, hibernácia je proces, pri ktorom mnoho druhov zvierat šetrí energiu počas zimného obdobia. Ide o adaptáciu na prežitie v drsných podmienkach, ako je už spomínané nepriaznivé zimné obdobie či nedostatok potravy. „Zvieratá znižujú metabolizmus, ukladajú tuk, znižujú telesnú teplotu, spomaľujú dýchanie/srdcovú frekvenciu a vyhľadávajú izolované úkryty,“ informuje ďalej príspevok.

Okrem medveďov sa rovnakým mechanizmom riadi niekoľko ďalších zvierat. Patria sem aj korytnačky, hady, žaby lesné a sysle. Medvede sú však svojím zimným spánkom najznámejšie. Počas obdobia hibernácie sa tieto zvieratá spoliehajú na ukladanie energie, najmä tukov. Väčšie cicavce, ako je aj medveď, si v tomto období udržujú stabilnejšie teploty.

Viac o téme: TuristaMedveďDiera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu