Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Presná kópia da Vinciho Mony Lisy odhalila skryté detaily, o ktorých ste nevedeli: Pozrite na to!

(Zdroj: TASR/František Iván)

MADRID – Obraz Mony Lisy je bezpochyby jeden z najznámejších obrazov na svete. Jeho kópia by nám však mohla o ikonickom obraze prezradiť viac. Ide o kópiu, ktorú v štúdiu Leonarda Da Vinciho vyrobil jeden z jeho učňov a dnes je vystavená v Museo del Prado v Madride.

V renesancii bolo bežnou praxou, že si známi umelci prizvali do svojich ateliérov učňov. Vďaka tomu tak získali príležitosť naučiť sa, ako napríklad správne miešať farby a pripravovať plátna. Často tiež maľovali pozadia známych a veľkolepých obrazov. Ďalšia vec, ktorú učni robili, bolo vytváranie kópií diel.

Kópia da Vinciho Mony Lisy však prezradila viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Je to preto, že táto kópia bola premaľovaná, informuje portál Unilad. Umelec na portréte neustále pracoval, menil vzhľad sediacej ženy, a čo je najdôležitejšie, pôvodne farebné pozadie s horami bolo premaľované na čisto čierne. Obraz bol následne zreštaurovaný, pričom odborníci usilovne odstraňovali vrstvy farby, aby odhalili pôvodné dielo.

Môžete si všimnúť, že obnovená verzia vyzerá oveľa viac ako Da Vinciho maľba. Nie je to preto, že by ho Da Vinci namaľoval inak, ale preto, že originál bol vystavený vplyvom živlov viac ako 500 rokov a postupom času to zmenilo vzhľad obrazu. Vďaka vrstve čiernej farby detaily, ktoré v origináli vybledli, sú na tomto obraze stále viditeľné.

Viac o téme: Leonardo da VinciMona LisaObraz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu