Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Doska na krájanie môže byť tichým zabijakom: Čítajte, určite ju nepoužívate a neumývate správne!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ARIZONA – Doska na krájanie, či už plastová, drevená alebo sklenená, je základom kuchyne. Ak sa o ňu nestaráte správne, môže sa rýchlo stať oveľa problematickejšou, pretože sa na nej môžu ukrývať nepríjemné druhy baktérií, ktoré môžu spôsobiť otravu jedlom.

Koľko baktérií sa teda nachádza na priemernej doske na krájanie? Ako povedal mikrobiológ z Arizonskej univerzity Charles Gerba v roku 2012 pre BBC News, je ich pomerne veľa. „Na priemernej doske na krájanie je zvyčajne asi 200-krát viac fekálnych baktérií ako na záchodovej doske,“ vysvetlil Gerba. Baktérie zvyčajne pochádzajú zo surových mäsových výrobkov. To, či sa baktérie budú na doske zdržiavať, závisí od dvoch hlavných faktorov –kontaminácie a čistenia. Podľa zistení nie je žiadna doska bezpečná. Baktérie sa na nej môžu množiť, či bude vyrobená z plastu alebo dreva.

Doska na krájanie môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Krížová kontaminácia

Krížová kontaminácia je prípad, keď sa baktérie z potraviny alebo povrchu rozšíria na iné potraviny. V tomto prípade by k nej mohlo dôjsť, ak používate jednu dosku na krájanie všetkých druhov potravín, napríklad na krájanie surového mäsa a potom potravín, ktoré sa nebudú variť – zeleniny na šalát alebo chleba. Ak ste si mysleli, že je dobrý nápad dosku medzi jedlami umyť, mýlite sa. Štúdia agentúry Food Standards Agency (FSA) v Spojenom kráľovstve, ktorá sa uskutočnila v 70 domácnostiach, zistila, že v 25 prípadoch ľudia použili dosku na krájanie na prípravu mäsa, rýb alebo hydiny a pred prípravou ďalšej skupiny potravín ju neočistili.

Doska na krájanie môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Riziko krížovej kontaminácie nespočíva len v príprave jedla na tej istej doske. Štúdia tiež zistila, že ľudia v niekoľkých prípadoch položili svoje taniere, panvice a príbory na nečistú dosku. Aby ste sa vyhli krížovej kontaminácii z dosiek na krájanie (najmä ak nemáte čas umývať ich za pochodu), americký Úrad pre bezpečnosť a kontrolu potravín (FSIS) odporúča používať dve samostatné dosky: jednu výlučne na prípravu surového mäsa, hydiny alebo morských plodov a druhú výlučne na čerstvé produkty a chlieb.

Čistenie dosky na krájanie

Ak dosky na krájanie čistíte nedostatočne, môžu sa na ich povrchu nachádzať škodlivé baktérie bez ohľadu na to, z akého materiálu sú vyrobené. Ako presne ich teda treba čistiť? Obyčajná voda nestačí. Úrad FSIS navrhuje, aby ste všetky typy dosiek na krájanie po každom použití umyli horúcou mydlovou vodou, opláchli čistou vodou a následne vysušili na vzduchu alebo za pomoci čistých papierových utierok. Bežné kuchynské utierky sú rajskou pôdou pre baktérie. Dôležité je tiež sledovať všetky praskliny, drážky alebo opotrebované miesta na doskách na krájanie. Tie sa môžu časom prehĺbiť do takej miery, že sa v nich budú držať baktérie bez ohľadu na to, ako starostlivo ich vyčistíte. Ak teda vidíte, že je vaša doska stará, treba ju vyhodiť.

Viac o téme: BaktérieDoska na krájanieKontaminácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu