Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dokážete počuť tento GIF? Potom patríte medzi 20 percent populácie s bizarným zdravotným stavom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: X/LisaDeBruine)

LONDÝN - Možno si spomínate na ohromujúci GIF, ktorý v roku 2017 zmiatol internet svojou zvláštnou schopnosťou vyvolávať sluchové halucinácie. Samotný GIF neobsahoval zvuk, ale neuveriteľných sedemdesiat percent ľudí uviedlo, že ho i tak počuje. Experti vysvetlili, ako je to možné.

Spomínaný GIF z roku 2017 zachytáva prenosovú vežu, ktorá skáče ponad elektrické káble. Sedemdesiat percent užívateľov sociálnych sietí počulo buchot, keď táto veža dopadla späť na zem. Odvtedy sa niektorí výskumníci pokúšali vysvetliť zvláštny fenomén. Štúdia zverejnená v časopise Cortex v roku 2018 naznačila, že bizarný jav, známy ako vizuálne vyvolaná sluchová reakcia (vEAR), postihuje zhruba 20 percent populácie. Je podkategóriou synestézie, čo je stav, pri ktorom sú zmysly zamotané, takže človek môže "vidieť" písmená ako špecifické farby alebo "cítiť" rôzne hudobné žánre.

Synestézia podľa odhadov postihuje 4,4 percenta populácie, ale štúdia z roku 2018 naznačuje, že tento bežný príklad zmyslového presluchu, kde ľudia počujú záblesky a pohyby v tichých videách, by mohol byť oveľa rozšírenejší. Vedci z City University v Londýne najali 4128 dobrovoľníkov, aby dokončili prieskum testujúci ich schopnosť počuť“ GIF-y, ako napríklad baletku predvádzajúcu piruetu. Respondenti hodnotili 24 nemých videoklipov. Podskupina skupiny (1058 dobrovoľníkov) tiež odpovedala na ďalšie otázky, ako napríklad či trpia zvonením v ušiach alebo či počujú hudbu vo svojej hlave.

"Niektorí ľudia počujú, čo vidia. Kontrolky áut, blikajúce neónové nápisy v obchodoch a pohyby ľudí pri chôdzi - to všetko môže vyvolať sluchový vnem. Zistili sme, že až 21 percent ľudí môže zažiť formy tohto javu, vďaka čomu je značne rozšírenejší ako iné synestézia," uviedol vo vyhlásení autor štúdie Elliot Freeman. Respondenti s väčšou pravdepodobnosťou vEAR uviedli, že "počujú" realistickejšie obrazy (napríklad kladivo udierajúce na klince) ako protiklad k abstraktnejším obrazom (víriace sa bodky), hoci mnohí vraj počuli obe.

Dokážete počuť tento GIF?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumníci zistili, že synestéti tiež častejšie trpia tinitom (zvonením v ušiach) a hudobnými predstavami, čo naznačuje základnú fyziologickú príčinu všetkých troch javov. "Myslíme si, že tieto vnemy môžu niekedy odzrkadľovať únik informácií z vizuálnych častí mozgu do oblastí, ktoré sú častejšie venované sluchu. V extrémnych formách tohto presluchu môže byť akýkoľvek abstraktný vizuálny pohyb alebo blikanie postačujúce na spustenie pocitu počutia zvukov,"  vysvetlil Freeman. Stojí za to zdôrazniť, že štúdia bola založená na samohlásení a je potrebné ju zopakovať, ale mohla by ponúknuť zaujímavé poznatky o tom, ako ľudia so synestéziou prežívajú svet okolo seba.

Viac o téme: SluchHalucináciaSynestézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu