Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Syriza podporí uzákonenie manželstiev a adopcie párov rovnakého pohlavia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY - Líder gréckej ľavicovej opozičnej strany Syriza Stefanos Kasselakis vo štvrtok prisľúbil podporu pre vládne plány na uzákonenie manželstiev a adopcie párov rovnakého pohlavia. Informuje správa agentúry AP.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis podľa stredajších vyjadrení plánuje takúto legislatívu predložiť až po dozretí spoločenskej diskusie v tejto téme. Podľa gréckych médií by sa tak mohlo stať pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu.

archívne video

Majiteľ teplárne na podujatí pri príležitosti 1. výročia útoku na Zámockej (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Líder hlavnej opozičnej strany Kasselakis uviedol, že nariadi svojim poslancom, aby zahlasovali za návrh. Podotkol však, že v oblasti rodičovských práv nezachádza dostatočne do hĺbky. V interview pre Star TV povedal, že napriek nedokonalostiam návrh obsahuje "pozitívne prvky". Zároveň kritizoval premiéra Mitsotakisa za to, že odmietol nariadiť všetkým poslancom svojej strany Nová demokracia (ND), aby podporili túto otázku týkajúcu sa ľudských práv, čo označil za "politickú zbabelosť".

Civilné manželstvo párom rovnakého pohlavia

ND má v 300-člennom parlamente 158 kresiel a približne desať poslancov už vyjadrilo námietky voči návrhu legislatívy. Odmietavý postoj vyjadrila aj vplyvná grécka pravoslávna cirkev. Podľa AP by však na jeho prijatie mala stačiť podpora 38 zákonodarcov strany Syriza. Podľa Mitsotakisa by reforma umožnila civilné manželstvo párom rovnakého pohlavia. Znemožnila by im však v budúcnosti získať deti prostredníctvom náhradného materstva. Plné rodičovské práva by boli priznané párom rovnakého pohlavia, ktoré už deti majú, píše AP.

Návrh zákona o rovnakej otázke, ktorý počas tohto týždňa predložila Syriza, by párom rovnakého pohlavia priznal právo na rodičovstvo prostredníctvom náhradných matiek. Túto procedúru môžu v súčasnosti využiť len ženy, ktoré zo zdravotných dôvodov nemôžu mať deti. Agentúra AFP pripomína, že manželstvá osôb rovnakého pohlavia už legalizovalo 15 krajín EÚ, zatiaľ čo celkovo až 16 povolilo homosexuálnym párom adopcie detí.

Viac o téme: ManželstvoAdopciaPohlavieLGBT
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu