Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Objav v bruchu ženy (73) vyrazil lekárom dych: Pozrite sa, čo v nej našli po 35 rokoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ALŽÍRSKO - Lekári zostali šokovaní, keď v jednom z vajíčkovodov 73-ročnej ženy našli kamenné dieťa. Ide o prípad mimomaternicového tehotenstva. Pacientka viac ako tri desaťročia netušila, že v jej tele sa nachádza mŕtvy a mumifikovaný plod.

Žena z Alžírska bola urýchlene prevezená na pohotovosť po tom, ako trpela silnými bolesťami brucha. Lekári zostali po jej vyšetrení v šoku. Zistili, že v jednom z jej vajíčkovodov sa nachádza skamenelé dieťa. Žena trpela litopédiou, veľmi zriedkavým stavom, ktorý súvisí s mimomaternicovým tehotenstvom. Plod vtedy umrie a kalcifikuje, čo znamená, že sa premení na kameň. Doktor Karan Raj na TikToku povedal: "Toto je prípad, keď plod zomrie počas mimomaternicového tehotenstva v bruchu."

Mimomaternicové tehotenstvo nastane, keď sa oplodnené vajíčko uhniezdi mimo maternice, zvyčajne v jednom z vajíčkovodov. Takéto tehotenstvo nemožno podľa odborníkov zachrániť kvôli riziku, ktoré predstavuje pre zdravie matky, ak dieťa naďalej rastie. Jedinou možnosťou je zvyčajne operácia. "Ak je zosnulý plod príliš veľký na to, aby ho telo matky znovu vstrebalo, stáva sa cudzím telesom pre imunitný systém matky," vysvetlil britský lekár Karan Raj. Plod potom zvápenatie a mumifikuje sa v oblasti tela matky, v ktorej rastie.

Väčšina žien nemá žiadne príznaky tohto stavu a diagnóza je zvyčajne stanovená náhodne. V prípade Alžírčanky bol plod mŕtvy neuveriteľných 35 rokov. Akokoľvek desivo to môže znieť, ide o veľmi zriedkavú situáciu, ktorá sa vyskytuje iba u 0,0054 percenta všetkých tehotenstiev.

Viac o téme: PlodTehotenstvo Mimomaternicové tehotenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu