Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Archeológov šokoval hrôzostrašný nález: Egyptskej múmii z panvy trčalo...

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KHARGA - Vedci analyzovali mumifikované pozostatky dospievajúceho dievčaťa, ktoré zomrelo počas pôrodu v starovekom Egypte. Odhalili, že mladá budúca matka bola v procese pôrodu dvojčiat, keď zomrela. Žiaľ, pôrod sa neskončil dobre ani pre deti.

Experti prezradili, že hlavička prvého z dvojčiat sa pri pôrode zasekla v pôrodných cestách, čo malo za následok smrť oboch detí aj matky. Mladá žena, ktorá mala v čase smrti 14 až 17 rokov, bola pôvodne objavená v roku 1908 na cintoríne El Bagawat v egyptskej oáze Kharga. Terénne záznamy ukazujú, že bola nájdená s plodom a placentou medzi nohami, čo vedie k záveru, že zomrela na pôrodnícke komplikácie.

Archeológov šokoval hrôzostrašný nález:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Autori novej štúdie publikovanej v International Journal of Osteoarchaeology po viac ako storočí opätovne navštívili múmiu a vykonali skenovanie tela počítačovou tomografiou (CT), aby presne určili, čo stalo. Na ich prekvapenie výskum odhalil prítomnosť druhého plodu v hrudnej dutine ženy, čo naznačuje, že čakala dvojčatá. Vedcov zaskočilo aj to, že dieťaťu medzi nohami ženy chýbala hlava. Pri bližšom skúmaní si uvedomili, že hlavička dieťaťa je stále uviaznutá v panve matky, čo ich viedlo k podozreniu, že počas pôrodu sa dieťaťu oddelila hlava od tela.

Najpravdepodobnejším vysvetlením tohto hrozného výsledku je, že dieťa sa narodilo v polohe nohami napred. Počas takéhoto pôrodu môže niekedy dôjsť k odtrhnutiu hlavy od hrudníka, čo sťažuje prechod pôrodnými cestami. Pokiaľ ide o druhý plod, vedci sa domnievajú, že balzamovači nevedeli, že žena bola tehotná s dvojčatami, a preto ho jednoducho nedokázali odstrániť z tela pred mumifikáciou. Keď sa bránica múmie rozpustila, nenarodený plod sa mohol presunúť z maternice do hrudnej dutiny.

Archeológov šokoval hrôzostrašný nález:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Toto vyšetrenie matky a jej detí pri narodení opätovne potvrdzuje, aké nebezpečné bolo tehotenstvo a pôrod, najmä počas tohto obdobia,“ uviedli autori štúdie. Najmä narodenie dvojčiat sa v starovekom Egypte považovalo za vysoko nežiaduce a ženy sa pred ním často chránili kúzlami a zaklínadlami. Strach z dvojčiat potvrdzuje aj kúzlo nájdené na starovekom papyruse známom ako Oracular Amuletic Dekrét, v ktorom sa píše: „Udržíme ju v bezpečí pred pôrodom Horusa, pred nepravidelným pôrodom a pred pôrodom dvojčiat.“

Viac o téme: MúmiaPôrodDvojčatáŽena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu