Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Revolúcia v medicíne: Vedci odhalili, čo dokáže predpovedať INFARKT až desať rokov dopredu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Umelá inteligencia by mohla do budúcnosti pomôcť lekárom vyhodnovať riziko infarktu u pacientov. Zistili to vedci z anglickej Oxfordskej univerzity, podľa ktorých by skúmaný nástroj AI mohol poskytnúť presnejšiu analýzu snímok počítačovej tomografie (CT) a zistiť, či pacientom hrozí infarkt až desať rokov dopredu. Nová technológia pomohla zlepšiť liečbu u takmer 50 percent skúmaných pacientov a podľa odborníkov má potenciál zachrániť tisíce životov.

Výskumníci analyzovali údaje viac než 40 000 pacientov z ôsmich britských nemocníc, ktorí podstúpili pravidelné CT vyšetrenie srdca. V priemere zdravotníci týmto osobám poskytovali následnú starostlivosť po dobu 2,7 roka. Nástroj AI potom experti otestovali v priebehu ôsmich rokov na ďalších 3393 ľuďoch a zistili, že dokáže presne predpovedať riziko infarktu. U 744 pacientov bolo rizikové skóre predložené lekárom, ktorí 45 percentám z nich zmenili liečebný plán. 

Revolúcia v medicíne: Vedci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Zistili sme, že niektorí pacienti, ktorí sa dostavia do nemocnice s bolesťou na hrudi a ktorí sú často upokojení a poslaní späť domov, sú vystavení vysokému riziku, že v nasledujúcich desiatich rokoch prekonajú infarkt, a to i v prípade, že nemajú žiadne známky ochorenia srdcových tepien," citoval denník The Guardian Charalambosa Antoniadesa, šéfa Britskej nadácie pre srdcové ochorenia (BHF), ktorá štúdiu financovala. 

"Preukázali sme, že ak majú presný obraz o riziku, môže to zmeniť a potenciálne zlepšiť priebeh liečby mnohých pacientov so srdcovými potiažami. Dúfame, že tento nástroj umelej inteligencie čoskoro zavedieme naprieč (britským zdravotným systémom) NHS," dodal Antoniades. 

Viac o téme: InfarktUmelá inteligencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu