Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vedci z NASA varujú: Na Zem sa rúti slnečná búrka! Môže byť nebezpečná

Na Slnku bola pozorovaná silná aktivita.
Na Slnku bola pozorovaná silná aktivita. (Zdroj: X)

WASHINGTON - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) upozornil, že k Zemi sa blíži masívna slnečná búrka. Planétu môže zasiahnuť už dnes. Na vine sú slnečné erupcie, ktoré môžu vyvolať elektromagnetickú búrku. Tá je schopná narušiť rádiové a GPS signály. Všetko má pravdepodobne súvislosť s tým, že na Slnku boli nedávno spozorované veľké škvrny.

Vedci si myslia, že slnečné škvrny majú súvislosť so vznikom erupcií a výronmi obrovského množstva slnečnej hmoty (CME), ktoré sa dokopy nazývajú slnečná búrka.

archívne video

Nevídaný úkaz nad hlavani Austrálčanov: Išlo o ruskú raketu! (Zdroj: Twitter/ Stewart Mason)

Na Slnku bola zaznamenaná vedcami z NASA práve takáto veľká erupcia. Dosiahla hodnoty až M9,8, čo znamená takmer najvyššie možné hodnotenie, píše server Space Weather s tým, že silnejšia je už len trieda X, ktorá označuje najväčšie erupcie.

Keďže k masívnym výronom slnečnej hmoty došlo v posledných dňoch, vedci predpokladajú že slnečná búrka zasiahne Zem v prvej vlne už dnes vo štvrtok. Existuje aj možnosť, že našu planétu tesne obíde.

„Neskoršia CME dorazí na Zem na začiatku 1. decembra, teda v piatok,“ informuje správa amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA).

Môže sa opäť objaviť polárna žiara

Dianie na Slnku môže vo štvrtok spôsobiť slabšiu geomagnetickú búrku s označením G1 a v piatok strednú s označením úrovne G2. Stránka EarthSky upozorňuje, že v súvislosti s tým sa môže vyskytnúť polárna žiara aj vo vyšších zemepisných šírkach. Búrka G2 môže v piatok trvať až 15 hodín, ako píše web The Economic Times

I keď štvrtková (30. novembra) geomagnetická búrka bude ešte slabšia, aj tak môže spôsobiť výpadky rádiového a GPS spojenia najmä v blízkosti pólov.

Vedci už pred pár dňami zaznamenali s pomocou záberov družice NASA Solar Dynamics Observatory na našej hviezde veľké škvrny so šírkou 190-tisíc kilometrov. To je až 15-krát viac, ako je priemer Zeme.

Podľa slov meteorológa Chrisa Wicklunda bola pozorovaná skupina slnečných škvŕn zatiaľ najväčšia počas súčasného slnečného cyklu. Takéto slnečné cykly trvajú obvykle 11 rokov. 

Viac o téme: ErupcieSlnkoSlnečná búrkaGPSGeomagnetická búrka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu