Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Polstoročie bol nezvestný, teraz ho objavili: V rodinnom sídle sa ukrývalo dielo hodné sto miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Talianska polícia objavila v rodinnom sídle blízko Neapola obraz renesančného majstra Sandra Botticelliho, ktorý bol viac ako päťdesiat rokov nezvestný a odborníci ho považovali za stratený. Informoval o tom list La Repubblica. Hodnota diela z 15. storočia, ktoré zobrazuje Madonu s dieťaťom, sa odhaduje na sto miliónov eur. Maľba je ale vo veľmi zlom stave a čaká ju zásah reštaurátorov.

Obraz pôvodne visel v neapolskom kostole Santa Maria della Caritá, úrady ho ale v minulosti zverili do úschovy dôveryhodnej miestnej rodine. Z neznámych dôvodov potom stratili prehľad o tom, kam dielo deponovali a domnievali sa, že sa po ňom zľahla zem. Medzitým si ju ale rodina v mestečku Gragnano odovzdávala z generácie na generáciu.

"Úrady naposledy kontrolovali súkromnú rezidenciu, kde sa Botticelliho maľba nachádza, pred viac ako päťdesiatimi rokmi. Potom sa na ňu úplne nevysvetliteľne zabudlo," uviedol Massimiliano Croce z neapolskej polície, ktorý má v popise práce ochranu kultúrneho dedičstva. Podľa neho sa teraz skúma, kto je právoplatným vlastníkom diela. 

Podoba Madony je inšpirovaná jeho milenkou

Kunsthistorik Peppe Di Massa uviedol, že obraz Madony s dieťaťom pochádzajúcim z Botticelliho neskorého obdobia patril k jeho milovaným dielam, pretože podoba Madony je inšpirovaná jeho milenkou a múzou Simonettou Vespucciovou, ktorá zomrela ako 23-ročná. Denník The Guardian s odvolaním sa na knihu Ronalda Lightbowna napísal, že Botticelli obraz daroval pápežovi Sixtovi IV. a ten ho potom venoval malému kostolu v Kampánii, aby získal priazeň rodiny Mediciovcov, ktorí v oblasti mali majetok.

"Pápež ho venoval vidieckemu kostolíku ako prejav úcty, aby získal ekonomickú podporu mocnej rodiny Mediciovcov pre financovanie dokončenia Sixtínskej kaplnky v čase, keď bojoval s peniazmi," citoval Di Massu denník La Repubblica. Určiť hodnotu Botticelliho obrazov je zložité, pretože väčšinu z nich vlastnia svetové múzeá a galérie a prakticky sa nepredávajú v aukciách. V roku 2021 sa jeho portrét mladého muža držiaceho medailón vydražil v New Yorku za 92,2 milióna dolárov (84,5 milióna eur). 

Viac o téme: ObrazSandra Botticelli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu