Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

SMIECH nie je taký bezpečný, ako sa zdá: Štyri spôsoby, ako vás môže zabiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Kto nemá rád dobrý smiech? Hovorí sa predsa, že práve smiech je najlepší liek. Posilňuje imunitný systém, pomáha uvoľňovať hormóny šťastia a dokonca spaľuje kalórie. Ako ale upozorňujú odborníci, môže vás aj zabiť. Predstavili štyri prípady, kedy môže smiech viesť ku smrti.

Nespočetné množstvo štúdií zdôraznilo úžasné zdravotné prínosy smiechu. Jeden výskum dokonca naznačuje, že smiech môže pomôcť zvýšiť ženskú plodnosť. Ženy podstupujúce oplodnenie in vitro, ktoré zabávali klauni, mali 36-percentnú šancu otehotnieť oproti 20-percentnej kontrolnej skupine. Ukázalo sa však, že smiech má aj temnú stránku. Podľa expertov pravdepodobne existuje hranica toho, koľko smiechu je v poriadku. Vysvetlili, akými spôsobmi vás môže toto korenie života zabiť. 

Prasknutá aneuryzma mozgu

Prílišný smiech môže podľa zdravotníkov vyvolať mozgovú aneuryzmu, ktorá môže prasknúť. Aneuryzma mozgu je zdurenina na cieve, ktorá je naplnená krvou. Znateľné príznaky zvyčajne spôsobuje iba vtedy, ak praskne. Niektorí odborníci sa domnievajú, že až jeden z dvadsiatich ľudí má neprasknutú aneuryzmu a vôbec o nej nevie. 

SMIECH nie je taký
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Astmatický záchvat

Extrémne emocionálne stavy, ako sú silný smiech alebo intenzívny plač, môžu vyvolať astmatický záchvat. Je to preto, že reakcia vášho tela na rôzne emócie mení spôsob, akým dýchate. Môže nastať hyperventilácia, ktorá spôsobí zúženie dýchacích ciest. Príznakmi môžu byť astma, kašeľ, sipot či dýchavičnosť. V štúdii z roku 2009 vedci skúmali 105 astmatikov a zistili, že viac ako 40 percent zažilo záchvat vyvolaný smiechom. V závažných prípadoch môžu byť astmatické záchvaty smrteľné.

SMIECH nie je taký
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Gelastický záchvat

V zriedkavých prípadoch môže byť nekontrolovateľný smiech príznakom ochorenia nazývaného gelastická epilepsia, ktorá postihuje približne jedno z tisíc detí. Väčšina ľudí sa počas gelastického záchvatu necíti vôbec šťastne, práve naopak; môžu pociťovať strach alebo stratu kontroly. Podľa britskej charitatívnej organizácie Epilepsy Action je najčastejšou príčinou gelastickej epilepsie malý nádor v hypotalame.

Udusenie

Príliš silný smiech môže v niektorých prípadoch narušiť vaše dýchanie. Podľa kardiologičky Megan Kamathovej z Kalifornskej univerzity v Los Angeles existuje ale riziko, že počas smiechu umriete na udusenie, minimálne. "Aj keď boli hlásené prípady úmrtia zo smiechu v dôsledku zadusenia alebo zástavy srdca, zostáva celkovo nepravdepodobnou príčinou smrti zdravých jedincov," povedala pre Live Science.

Viac o téme: SmrťSmiechUdusenieZáchvatAneuryzma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu