Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Archeológovia otvorili tisíce rokov starý sarkofág: Z toho, čo našli vo vnútri, sa im obrátil žalúdok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ALEXANDRIA - Väčšina ľudí súhlasí s tvrdením, že mŕtvych netreba rušiť na mieste ich posledného odpočinku. To platí obzvlášť v prípade, ak by tou mŕtvou osobou mohol byť potenciálne prekliaty veľkňaz s nadprirodzenými schopnosťami. Presne to však urobili egyptskí archeológia.

Archeológovia z egyptského ministerstva pre starožitnosti v roku 2018 otvorili 2000 rokov starý obrovský čierny sarkofág. Žulový sarkofág je najväčší, aký bol kedy v okrese Sidi Gaber v Alexandrii nájdený. Meria neuveriteľných 2,5 metra. A prirodzene, vedci boli zvedaví, čo sa skrýva v jeho vnútri. Odhadujú, že pochádza z obdobia Ptolemaiovcov (323-30 pred Kristom), čiže niekedy medzi smrťou Alexandra Veľkého a rímskou inváziou.

 

Dr. Mostafa Waziri, Secretary-General of the Supreme Council of Antiquities, headed to Alexandria on top of a scientific...

Posted by ‎Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار‎ on Friday, July 20, 2018

Vrstva malty medzi vekom a telom sarkofágu naznačovala, že do jeho objavenia nebol nikdy otvorený. Archeológovia v ňom našli mazľavý, rozbahnený neporiadok. Ministerstvo na Facebooku uviedlo, že sarkofág zaplavili odpadové vody, ktoré podľa všetkého unikli z neďalekej cesty. Zápach odpadových vôd bol údajne taký zlý, že výskumníci museli nechať sarkofág hodinu vyvetrať, kým ďalej analyzovali jeho obsah.

V odpadových vodách ležali tri kostry, o ktorých expert na múmie a kostry Shaaban Abdel Moneim tvrdí, že sú všetky mužské. Podľa všetkého išlo o úradníkov, možno členov armády alebo kňazov. Experti vylúčili možnosť, že by sarkofág patril kráľovi alebo cisárovi, pretože nemá žiadne nápisy.

Viac o téme: ArcheológoviaSarkofágEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu