Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Archeológovia narazili v Egypte na objav snov: Ani nedúfali, že sa im niekedy podarí nájsť toto

Aguizyová v pohrebnej komore
Aguizyová v pohrebnej komore (Zdroj: Youtube/Tig Tag Vision)

KÁHIRA - Neďaleko Káhiry objavil egyptský tím archeológov vedený emeritnou profesorkou Olou El Aguizyovou mimoriadne vzácny sarkofág rakvy šľachtica Ptahemwia. Odborníci označili nález za "objav snov". Bežní smrteľníci si budú môcť pozrieť vzácne okamihy jeho objavenia vďaka dokumentu National Geographic.

Na pohrebisku Sakkára, ktoré sa nachádza asi 30 kilometrov od Káhiry, objavila egyptologička a emeritná profesorka Káhirskej univerzity Ola El Aguizyová rakvu staroegyptského úradníka Ptahemwia. Žil okolo roku 1250 pred naším letopočtom a viedol pokladnicu najmocnejšieho egyptského faraóna Ramsesa II. Obrovský žulový sarkofág je pokrytý nápismi, ktoré sú venované zosnulému a mohol by prezradiť viac o panovníkoch, ktorí vládli Egyptu po Tutanchamonovi. V strede nádvoria hrobky si archeológovia všimli vrchol zvislej šachty, ktorá naznačovala prechod do pohrebnej komory. Bola však hlboká až osem metrov, takže trvalo týždeň, kým sa podarilo odstrániť všetok piesok pomocou vedra pripevneného k ručnému lanovému navijaku. 

 

Learn more in Egyptian Archaeology 60, where Ola El Aguizy details the latest discoveries at Saqqara, including the tomb...

Posted by The Egypt Exploration Society on Tuesday, October 4, 2022

Do spomínaného vedra nakoniec nasadla aj odvážna Ola a absolvovala nebezpečný, pomalý zostup dolu šachtou. Na jej dne ju čakalo úžasné prekvapenie. Jedinečné okamihy zachytili kamery National Geographic a nadšenci histórie si ich budú môcť pozrieť v rámci osemdielneho dokumentu Lost Treasures of Egypt (Stratené poklady Egypta). Nájsť kompletný sarkofág v jeho pôvodnej hrobke je  extrémne vzácne. Aguizyová považuje objav za veľmi vzrušujúci, pretože patrí majiteľovi hrobky, čo vždy nebýva pravidlom. "Niekedy je sarkofág venovaný inej osobe z neskoršieho obdobia, keď sa používali hrobky. Ale tentoraz to tak nie je." Doplnila, že tituly Ptahemwia uvedené v hieroglyfoch svedčia o jeho blízkom vzťahu ku kráľovi a sú dôkazom o tom, že mal veľmi dôležitú úlohu v správe tej doby. Na sarkofágu vidno emblémy božstiev vrátane bohyne neba Nut. 

Výskumný tím bude teraz študovať celý príbeh života Ptah-em-wia. K objavu sa vyjadrili viacerí experti. Profesor egyptológie z Harvardskej univerzity Peter Der Manuelian povedal, že Sakkára je jedným z najdôležitejších cintorínov egyptskej histórie a tento tím pridal ďalšiu dôležitú kapitolu do dejín tejto lokality. "Vždy ma teší, keď vidím egyptských archeológov, ako robia tieto objavy."

Viac o téme: SarkofágEgyptArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu