Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slováci, pozor na skrytú hrozbu: Už o pár dní sa u vás môžu objaviť tieto pocity

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Počasie vplýva na život ľudí. Niektorí to zvládajú lepšie, pre iných je to náročnejšie. Ovplyvňuje ich najmä menšie množstvo svetla a vyššia prítomnosť chladu. Uviedol to psychológ Michal Bača z Ligy za duševné zdravie (LDZ). Na zmenu počasia sa treba podľa jeho slov vedome pripraviť.

"Nižšie množstvo svetla je spôsobené skracovaním dní na jeseň alebo je dôsledkom zamračeného počasia, často aj kombináciou oboch. Menej svetla môže prehlbovať depresívne alebo úzkostné nálady. Ľudia, ktorí majú predispozíciu na problémy v oblasti depresie či úzkosti alebo už majú s poruchami v týchto oblastiach skúsenosť, môžu zažívať zhoršenie stavu a je dobré, ak sa na to pripravia," skonštatoval. 

Slováci, pozor na skrytú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pre väčšinu ľudí je podľa psychológa nepríjemný aj chlad. "Potrebujeme sa viac obliekať, čo znižuje osobný komfort, pod vplyvom chladu klesá u mnohých ľudí imunita, čo spôsobuje častejšie ochorenie, čo nám zas zužuje naše možnosti a komplikuje život," podotkol. V období, keď je menej svetla a viac chladu, sú obmedzené aktivity, ktoré majú ľudia radi v lete. 

Potrebné je podľa Baču uvedomiť si, čo zmena počasia prináša a vedome sa na to pripraviť. Odporúča pohyb na čerstvom vzduchu aj v chladnom počasí. Ľudia by sa mali počas dňa snažiť vyjsť na slnko. "Ísť do prírody cez víkend, domáce práce si nechať na tmavú časť dňa," povedal. Keď sa zotmie, ľudia by si mali rozsvietiť interiér. Taktiež nie je dobré prestávať pre nepriaznivé počasie s obľúbeným športom. Ak sa nedá športovať vonku, presuňte sa do interiéru. 

Slováci, pozor na skrytú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Odorník odporúča v rámci prevencie popremýšľať aj o otužovaní. Vedomé vystavovanie sa chladu je prospešné a pomáha imunite adaptovať sa na chlad. Okrem toho neostávajte v samote, ale vyhľadávajte spoločnosť blízkych. Ľudia by tiež mali aktívne vyhľadávať kultúrne aktivity. "Úplne kľúčový je vnútorný postoj; to, ako sa cítime, nemusí byť dôsledkom počasia za oknami, ale toho, ako sa my sami rozhodneme," dodal Bača. 

Viac o téme: JeseňPočasieDepresia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu