Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odborník varuje: Týchto šesť prekvapivých vecí nikdy v lete nenechávajte v aute!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Odborník na motorizmus upozorňuje majiteľov áut, aké veci by v nich nemali nechávať počas letných horúčav, a to napriek tomu, že práve v tomto období ich potrebujú viac ako inokedy. Ich prítomnosť v prehriatom vozidle totiž môže spôsobiť značné škody.

Tim Alcock zo spoločnosti LeaseCar hovorí, že mnohí ľudia si neuvedomujú, že niektoré predmety by sme nemali v horúcich dňoch nechávať v aute. Je totiž načase si uvedomiť, že teploty v lete sú oveľa vyššie ako v minulosti a podľa toho je potrebné sa aj správať. "Vodiči si musia byť vedomí rizík, ktoré hrozia pri šoférovaní v horúcom počasí. Počas leta je najlepšie auto si skontrolovať a vybrať z neho všetky predmety, ktoré by mohli byť nebezpečné," upozornil Alcock v rozhovore pre The Sun. Sám poukazuje najmä na šesť vecí, pri ktorých by sme mali byť obzvlášť opatrní. 

Krém na opaľovanie

Väčšina z nás bežne používa opaľovací krém počas celého leta, a preto je minimálne zvláštne, že by sme ho nemali nechávať v aute, kde ho máme vždy poruke. Dôvodom je fakt, že viaceré jeho zložky sa môžu pri skladovaní v rozpálenom interiéri auta rozložiť a potom nás neochránia pred nebezpečným UV žiarením. 

Odborník varuje: Týchto šesť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Fľaše na vodu

Každý vie, že v lete je dôležité dodržiavať pitný režim. Plastové fľaše však môžu v horúčave uvoľňovať do vody toxické chemikálie, ako napríklad antimón. Ten môže poškodiť oči, pokožku a spôsobiť devastáciu pľúc, srdca a žalúdka. Ak už potrebujete nechať vo vozidle fľašu na vodu, najlepšie je zaobstarať si takú, ktorú je možné použiť opakovane, čiže napríklad z kovu, skla alebo plastu bez obsahu BPA. 

Lieky

Niektoré lieky ako inzulín a antibiotiká sa musia uchovávať v chladničke, zatiaľ čo iné sa nesmú skladovať pri teplote vyššej ako 25 stupňov Celzia. Lieky sa v teple pokazia a sú nepoužiteľné či dokonca škodlivé. Vždy si prečítajte obal a zistite, ako ich máte správne skladovať. 

Odborník varuje: Týchto šesť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Slnečné okuliare

Slnečné okuliare sú pre motoristov ďalšou nevyhnutnou letnou výbavou, ale tiež sa nesmú nechávať v horúcom aute. V opačnom prípade sa môžu zdeformovať alebo dokonca zlomiť. Plastové rámy okuliarov by tiež mohli zmeniť farbu.

Nápoje v plechovkách

Len málo vecí vás počas horúceho dňa osvieži lepšie ako studený perlivý nápoj. Ale sýtené plechovky ponechané v horúcom vozidle môžu niekedy explodovať. Zanechajú tak po sebe lepkavý, zapáchajúci neporiadok. 

Odborník varuje: Týchto šesť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Mobilné telefóny

Počas leta môže teplota vo vašom aute vystúpiť takmer na dvojnásobok tej vonkajšej. Ak sa váš telefón prehreje, môže dôjsť k poškodeniu batérie, čo vám spôsobí zbytočné výdavky.

Viac o téme: AutoLetoSlnečné okuliareHorúčavaOpaľovací krém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu