Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lekár varuje: Túto obuv v lete nenoste! Hrozia vážne poranenia a nezvratné deformácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SINGAPUR - Podiater prezradil, aké topánky neodporúča nosiť do teplého počasia, pretože by mohli viesť k zraneniam. Populárne žabky sú na vrchole jeho čiernej listiny. Vo svojom videu tiež vysvetlil, akej obuvi by sa mali vyhýbať diabetici či ľudia so slabšou pohyblivosťou.

Singapurský doktor Paul Macaulay varuje ľudí pred nosením ultra plochých šľapiek. "Máme tu v Ázii veľký problém, že všetci neustále nosia žabky. Bohužiaľ niektorí ľudia nie sú dostatočne silní a fit, aby si to mohli dovoliť. Biomechanická nerovnováha vedie k preťaženým zraneniam, ako je plantárna fasciitída a zadná tibiálna tendonitída," vysvetlil. Neformálne šľapky nielenže nemajú správnu podporu klenby, ale tiež im chýba bezpečnosť. 

"Ako niektorí ľudia, možno ich aj vy nosíte dlhší čas počas mnohých rokov a vaše prsty na nohách môžu začať tuhnúť a potom to môže byť ťažké zvrátiť," varoval Paul a ukázal fotografiu chodidla so stočenými prstami na nohe. Tie sú často spôsobené nosením topánok, ktoré stláčajú prsty alebo neposkytujú dostatočnú podporu. Nosenie topánok s extra pásikom okolo päty je jedným zo spôsobov, ako zabrániť poruche. To poskytne členku väčšiu stabilitu a udrží nohu na mieste. 

V ďalších videách Macaulay odhaľuje najlepšiu obuv pre ženy v letných mesiacoch a topánky, ktoré by si ako pedikér nikdy neobul. Ide o nazúvacie mokasíny, topánky na ihličkových podpätkoch, baleríny a, samozrejme, šľapky. "Žabky sú v poriadku, ak sa nosia na správnu aktivitu. Ak idete len z auta na pláž alebo na prechádzku po pláži, je to v poriadku," povedal. Problém nastáva až v momente, ak sa v žabkách rozhodnete prejsť 10 000 krokov. 

@paulthepodiatrist The 3rd shoe are my actual nemisis! These are some of the things I tell my patients every single day. #fypsg #shoes #footwear #fashion #podiatrist #heels #slippers #secrets ♬ The Champion - Lux-Inspira

Bezpečnosť, alebo jej nedostatok, je ďalším problémom sprevádzajúcim šľapky a voľné sandále. Ľuďom, ktorých pohyblivosť nie je dobrá, hrozí riziko, že zakopnú a spadnú. Ak máte cukrovku, žabky môžu vaše nohy príliš vysušiť, čo v niektorých prípadoch vedie k popraskaným pätám. "Diabetici, najmä typu 2, majú často stavy, ako je neuropatia, kedy si necítia nohy. Keď nosíte žabky, môže byť ľahké porezať si nohu a potom to môže viesť k väčšiemu problému, ako je infikovaná rana, ktorá môže viesť k amputácii, ak sa o ňu nestaráte správne," varoval Macaulay. 

Viac o téme: LetoObuvPedikúraŠľapky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu