Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Experti varujú pred nebezpečným trendom: Takto sa nikdy neopaľujte, je to extrémne riskantné!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - V snahe získať dokonalé letné opálenie zachádzajú niektorí ľudia do extrému. Najnovší trend v opaľovaní spočíva v polievaní pokožky pivom. Rozšírený je najmä na TikToku. Odborníci ale varujú, aby ste to nikdy neskúšali, v opačnom prípade sa vystavujete vážnym zdravotným rizikám.

Užívatelia TikToku tvrdia, že keď si pokožku pred opaľovaním polejete plechovkou piva, získate lacný a rýchly spôsob, ako chytiť bronz. Odborníci však označili tento pochybný trik za vyslovene nebezpečný. Nielenže z vás pivo urobí magnet na muchy, ale tiež vás vystavuje riziku úpalu, otravy slnkom a smrteľnej rakoviny kože. Spoluzakladateľka charitatívnej organizácie Skcin Kathryn Cliffordová pre The Sun povedala: "Sotva dokážem uveriť, že toto šialenstvo existuje. Ide o mimoriadne nebezpečný trend s potenciálne veľmi vážnymi následkami."

Opálenie každého druhu je podľa nej spojené s vážnym rizikom vzniku všetkých typov rakoviny kože a pálenie kože je silne spojené so vznikom melanómu - najzávažnejšej a život ohrozujúcej formy ochorenia. "Okrem toho, výskyt rakoviny kože je neúmerne vysoký u mladých dospelých a je jednou z najčastejšie zabíjajúcich typov rakovín vo vekovej skupine 15 až 34 rokov, čiže v takej, ktorá využíva TikTok viac ako ktorákoľvek iná," upozornila Cliffordová.

Iní experti na ochranu pred slnečným žiarením zdieľali rovnaké obavy. Jason Goldberg, riaditeľ spoločnosti SpaSeekers.com, varoval, že pivo vás môže vystaviť otrave slnkom. Taktiež výrazne zvyšuje riziko spálenia, úpalu a pri častejšom používaní aj predčasného starnutia. "Bez ochranného faktora SPF stačí desať minút na slnku, kým sa pokožka začne páliť. V priebehu času to predstavuje riziko vzniku rakoviny kože, pričom 70 percent prípadov je spôsobených poškodením slnkom." 

Experti varujú pred nebezpečným
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ľudia si pravdepodobne myslia, že pivo môže byť dobrým prostriedkom na zlepšenie opálenia, pretože chmeľ - jeho kľúčová zložka, údajne zvyšuje produkciu melanínu, čiže látky, ktorá robí našu pokožku tmavšou. To však neznamená, že je pivo vhodné na opaľovanie. Akákoľvek metóda používaná na urýchlenie opaľovania v skutočnosti spôsobuje viac škody ako úžitku a bude mať za následok trvalé poškodenie kože. 

Viac o téme: PivoOpaľovanieRakovina kože
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu