Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Historik mal odhaliť identitu najznámejšieho sériového vraha: Jack Rozparovač bol... to NAOZAJ?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Historik sa domnieva, že odhalil totožnosť záhadného viktoriánskeho vraha, ktorý je známy ako Jack Rozparovač. Vo svojej knihe opísal, že môže ísť o dôstojníka Metropolitnej polície. Ten mal za sebou niekoľko škandálov so ženami, ktoré ho údajne podnietili k vraždeniu.

Sériový vrah Jack Rozparovač bol dôstojníkom Metropolitnej polície, ktorý nenávidel ženy. Jednu dokonca neprávom obvinil, že je prostitútka, tvrdí 72-ročný britský historik Rod Beattie. Ten strávil posledných dvadsať rokov prehrabávaním sa v archívoch, aby vedel argumentovať, že neslávne známy vrah bol policajným strážnikom. 

 

Meet the author 👋🏼 Here's Rod Beattie showing off his new release 'Jack the Ripper - The Policeman' 👮🏼‍♂️📚 This new...

Posted by Pen and Sword Books on Thursday, July 28, 2022

Prostitútky Mary Ann Nicholsová, Annie Chapmanová, Elizabeth Strideová, Catherine Eddowesová a Mary Jane Kellyová boli zavraždené medzi 31. augustom a 9. novembrom 1888. Beattie sa domnieva, že za notoricky známe vraždy bol zodpovedný Bowden Endacott, záložný policajt z Metropolitnej polície, ktorý hliadkoval v uliciach londýnskeho Whitechapelu. Tvrdí, že temná minulosť strážnika s prostitútkami spôsobila, že v ňom prepukla zúrivosť vedúca k vražednej pomste. V roku 1887, čiže rok pred prvou vraždou, sa Endacott dostal do centra pozornosti, keď obvinil ženu, ktorá sa prechádzala neskoro v noci, že je prostitútkou. Elizabeth Cassová bola pobúrená tým, že ju neprávom zatkli a sťažovala sa Scotland Yardu. Bolo začaté vyšetrovanie a a napriek tomu, že Endacotta nakoniec oslobodili, preradili ho do strážnej služby v Britskom múzeu. Po tejto degradácii sa podľa historika rozhodol pomstiť londýnskym prostitútkam. 

 

🗡️ historian Rod Beattie has spent the last 20 years trawling through archives, slowly building a case that the infamous...

Posted by Afentis Forensics on Thursday, May 4, 2023

Pred vstupom do polície v roku 1875 pracoval Endacott v Devone. V tom čase sa údajne zaplietol s mladou ženou menom Rogers, ktorá s ním otehotnela a žiadala od neho finančnú pomoc na výživné. Prípad sa ale vyriešil skôr, ako sa dostal pred súd, no Beattie sa domnieva, že práve to podnietilo Endacottov hnev voči ženám. 

"Čítal som článok o jeho prípade a zrazu ma osvietilo. Akú silnejšiu motiváciu potrebujete, ako keď vám kariéru zničí žena, o ktorej ste si mysleli, že je prostitútka? Dávalo to zmysel, začal som prechádzať národné archívy a pokúšať sa dať dokopy jeho históriu," uviedol odborník. Podľa jeho slov bol Bowden v Londýne v čase všetkých zdokumentovaných vrážd. Napriek tomu, že neexistuje žiadny konkrétny dôkaz, Beattie je presvedčený o tom, že za vraždami žien stojí spomínaný policajt. "Je možné, že predstavitelia Metropolitnej polície vedeli, že je to on, ale jednoducho si nechceli poškodiť povesť," dodal. 

Viac o téme: Sériový vrahJack RozparovačJack the Ripper
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu