Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VIDEO Unikátny objav na dne mora: Potápač narazil na krásu, ktorá tam spočívala stovky rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Izraelský potápač Šomi Kacim našiel počas uplynulého víkendu pri potápaní pri pobreží meč starý 900 rokov. Informovala o tom tamojšia agentúra pre staré pamiatky (IAA), ktorú citoval denník The Jerusalem Post.

Kacin spozoroval na dne predmety ako úlomky keramiky a kamenných i kovových predmetov. Medzi nimi ležal meč s metrovou čepeľou a 30-centimetrovou rukoväťou. Na povrch dna sa dostal zrejme presunom piesku. Keďže sa potápač bál, že by sedimenty zbraň mohli znovu zakryť, zobral ju a obrátil sa na IAA. Meč je síce pokrytý nánosom, ale i tak vidno, že je zo železa. "Ten meč, ktorý sa uchoval vo výbornom stave, je krásny a vzácny nález a zjavne patril nejakému križiackemu rytierovi," uviedol Nir Distelfeld z IAA. Riaditeľ agentúry Eli Escosido doplnil, že po tom, ako meč očistia a prehliadnu vedci v laboratóriu, bude vystavený, aby si ho mohla pozrieť verejnosť. 

Kobi Šarvit, ktorý vedie oddelenie morskej archeológie, vysvetlil, že objav pochádza z pobrežia pod pohorím Karmel, z miesta, ktoré bolo oddávna využívané ako prirodzené kotvisko, pretože chránilo lode pred búrkou. "Tunajšie podmienky sem lákali obchodné lode po stáročia. Je tu mnoho archeologických nálezov a nedávno objavený meč je jedným z nich. 

FOTO Dvaja mladíci objavili pri potápaní poklad! FOTO nálezu, aký sa podarí raz za život

IAA sa o miesto, kde ležal meč, zaujíma od júna. Ukazuje sa, že sem lode plávali už vyše 4000 rokov a používali ho ako prirodzené kotvisko. Objavené predmety často zakryje piesok prevaľujúci sa na dne. "Aj tá najslabšia búrka presunie piesok, v dôsledku čoho sa určitá časť dna odhalí a iná zas zakryje," vysvetlil Šarvit, podľa ktorého medzi Izraelčanmi pribúda fanúšikov potápania, takže sa nachádza čoraz viac predmetov. 

Viac o téme: PotápačMečObjavIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu