Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Prekvapivé zistenie: Keď budete robiť túto VEC dvakrát denne, znížite riziko vzniku Alzhemeira

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Medzi ranným zazvonením budíka a odchodom z domu sa deje veľa vecí. Okrem toho, že sa snažíte čo najlepšie upraviť, môžu mať niektoré denné návyky dôležitý vplyv aj na vaše zdravie. Nová štúdia zistila, že čistenie zubov dvakrát denne môže znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby alebo demencie.

Štúdia, ktorú uskutočnili vedci z Vysokej školy zubného lekárstva na New York University (NYU) a Weill Cornell Medicine, skúmala 48 seniorov vo veku nad 65 rokov, ktorí nevykazovali známky demencie. Experti vybranej vzorke urobili výtery z úst a odobrali im aj vzorky mozgovomiechového moku (CSF). Vedci následne sledovali úrovne dobrých aj zlých mikróbov, ktoré našli u každého pacienta. Zistili, že tí, ktorí mali vyššie hladiny dobrých baktérií v ústach, mali nižšie hladiny amyloidov v mieche. Amyloidy sú bielkoviny, ktoré sa môžu hromadiť v nervovom systéme a vytvárať plaky. Tie sa následne môžu krížiť s nervovými signálmi, čo nakoniec vedie k bunkovej smrti a demencii. 

Prekvapivé zistenie: Keď budete
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa výsledkov vedci dospeli k záveru, že vyššia hladina dobrých baktérií by mohla pomôcť znížiť zápal a udržať rovnováhu flóry a v ústach. "Naše výsledky ukazujú dôležitosť celkového orálneho mikrobiómu pri modulácii hladín amyloidu," uviedla Angela Kamerová, docentka parodontológie a implantátovej stomatológie z Vysokej školy zubného lekárstva na NYU a hlavná autorka štúdie. Išlo o prvú štúdiu, ktorá skúmala súvislosť medzi baktériami v ústach a Alzheimerovou chorobou. "Ústa sú domovom škodlivých baktérií, ktoré podporujú zápal, aj zdravých ochranných baktérií. Zistili sme, že dôkazy o obsahu amyloidu v mozgu boli spojené so zvýšeným výskytom škodlivých baktérií a zníženým výskytom prospešných baktérií," upresnila Kamerová. 

VIDEO Chcete sa vyhnúť žltým zubom? Zubár radí, toto pri ich čistení určite nerobte

Výskumníci poukazujú na to, že ich zistenia sú významné aj preto, lebo 70 percent seniorov vo veku nad 65 rokov trpí paradentózou. Tá spôsobuje, že sa vačky medzi zubami a ďasnami zapaľujú a zväčšujú, čím sa vytvárajú podmienky, ktoré napomáhajú prenosu baktérií. 

Viac o téme: HygienaČistenie zubovDemenciaAlzhemeirova choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu