Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vyznávačom populárneho typu stravovania hrozí oveľa vyššie riziko zlomenín

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Nová štúdia naznačuje, že pokiaľ ste vegán, hrozí vám oveľa vyššie riziko zlomenín kostí než ľuďom konzumujúcim mäso. Na druhej strane ale britská Národná zdravotnícka služba (NHS) tvrdí, že všetky živiny potrebné pre život sa dajú získať z čisto vegánskej stravy.

Vedci vo svojej novej štúdii skúmali takmer 50 000 účastníkov žijúcich vo Veľkej Británii. Vedúci autor výskumu Tammy Tong, nutričný epidemiológ z Oxfordskej univerzity, uviedol, že ide o prvú komplexnú štúdiu zaoberajúcu sa rizikom zlomenín na základe zloženia stravy. „Predchádzajúce štúdie preukázali, že nízky BMI súvisí s vyšším rizikom zlomenín bedrového kĺbu a nízky príjem vápniku a bielkovín zase súvisí so zhoršeným zdravím kostí,“ vysvetlil Tong.

PARADOX dnešného stravovania očami expertov: Nikto nie je bez chyby, v TOMTO mali naše babičky pravdu

Štúdia potvrdila, že vegáni, ktorí mali v priemere nižšie BMI a prijímali menej vápniku a bielkovín ako ľudia konzumujúci mäso, mali vyššie riziko zlomenín viacerých kostí. U vegánov sa vyskytlo celkovo 3 941 zlomenín, pričom najčastejšie dochádzalo ku zlomeninách bedrového kĺbu. Riziko zlomenín bolo zvýšené o 43 percent. Dôvodom môže byť fakt, že vegáni majú tendenciu jesť menej bielkovín a vápniku, ako aj skutočnosť, že majú zvyčajne nižšie BMI ako "mäsožrúti". Okrem vyššieho rizika zlomenín bedrového kĺbu mali vegáni tiež vyššie riziko zlomenín nôh, ramena, zápästia, rebier či kľúčnej kosti. Informácie o tom, či boli zlomeniny spôsobené zlým zdravotným stavom kostí alebo nehodami, však nie sú k dispozícii.

Vyznávačom populárneho typu stravovania
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Rastlinná strava má ale veľa výhod

Tong zdôraznil, že vyvážená a prevažne rastlinná strava má predsa len veľa výhod. Podľa jeho slov predchádzajúce štúdie ukazujú, že u ľudí konzumujúcich rastlinnú stravu je zase nižšie riziko vzniku srdcových chorôb a cukrovky. Ľuďom preto radí, aby brali do úvahy ako výhody, tak i riziká svojho stravovania. Vo všeobecnosti ale treba dbať na dostatok vápnika a bielkovín v strave a tiež zdravé BMI.

Vyznávačom populárneho typu stravovania
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa Vegánskej spoločnosti bolo v Británii v roku 2019 približne 600 000 vegánov, čo predstavuje 1,2 percenta populácie. Spoločnosť tvrdí, že došlo k nárastu počtu ľudí, ktorí sa vyhýbajú mäsovým a mliečnym výrobkom, a to obzvlášť v čase pandémie. Dôvodom môže byť snaha ušetriť peniaze, pohodlnosť alebo zvýšený záujem o životné prostredie a zdravie.

Dostatok vápnika je dôležitý

Shireen Kassamová, zakladateľka spoločnosti Plant Based Health Professionals UK a konzultantka v oblasti hematológie, zdôraznila výhody vyváženej vegánskej stravy, ktorá poskytuje dostatok vápniku. Dodala, že u tých, ktorí denne skonzumovali aspoň 525 miligramov vápnika, sa riziko zlomenín kostí nezvýšilo. „Ak teda strava obsahuje dostatočné množstvo vápniku, nemalo by to mať pre vegánov žiadne nevýhody v oblasti zdravia kostí,“ vysvetlila Kassamová.

Vyznávačom populárneho typu stravovania
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalej uviedla, že zníženie spotreby živočíšnych bielkovín a častejšia konzumácia ovocia a zeleniny a rastlinných zdrojov bielkovín môže dopomôcť ku zdraviu kostí. Národná zdravotnícka služba podporila toto tvrdenie a dodala, že väčšinu výživných látok, ktoré človek potrebuje na prežitie, dokáže získať pestrou a vyváženou vegánskou stravou.

Viac o téme: KostiZdravieStravaVápnikVegánstvoRizikoZlomeniny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu