Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prekvapivé odhalenie expertov: Jedzte túto zeleninu, znižuje riziko nákazy KORONAVÍRUSOM!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

MONTPELLIER - Nový vírus SARS-CoV-2 naďalej priťahuje pozornosť expertov z celého sveta a je predmetom výskumu virológov, lekárov a hygienikov. Odborníci z francúzskej univerzity v Montpellier vo svojej štúdii skúmali súvislosť medzi konzumáciou jednotlivých potravín a šírením nového koronavírusu. Vo svojej záverečnej správe odporúčajú zaradiť do jedálneho lístka zeleninu a mliečne výrobky, ktorými si podporovali imunitu voči sezónnym ochoreniam už naši predkovia.

Nový koronavírus zostáva aj naďalej v centre pozornosti vedcov z celého sveta, ktorí skúmajú jeho správanie a mutácie alebo ich zamestnáva hľadanie účinnej vakcíny. Stal sa aj predmetom štúdie vedcov z Francúzska z univerzity v Montpellier, ktorí však vo svojom výskume pozorovali súvislosť medzi konzumáciou jednotlivých potravín a výskytom ochorenia COVID-19. 

Experti varujú pred fajčením: Súvislosť medzi ním a ochorením COVID-19!

Dopracovali sa tak k výsledku, že odolnosť voči nákaze môže podporiť konzumácia kvasenej a surovej kapusty, nakladaných uhoriek a fermentovaných (kvasených) mliečnych výrobkov. Na zozname odporúčaných jedál sa tak ocitlo aj obľúbené kórejské jedlo Kimchi pripravené z viacerých druhov kvasenej sezónnej zeleniny.

Najlepším spôsobom ako si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

„Hľadaniu súvislosti medzi šírením vírusu a regionálnymi stravovacími návykmi nebola doteraz venovaná dostatočná pozornosť. Ale zmeny v stravovaní môžu byť veľkým prínosom,“ uviedol vedúci výskumného tímu Jean Bousquet na portáli BioMed Central. „Výživa a strava môže hrať významnú úlohu pri budovaní imunity voči ochoreniu covid–19 a zároveň dokáže vysvetliť niektoré rozdiely v počte nakazených v celej Európe.“

Z analýzy jeho tímu totiž vyplynulo, že krajiny, v ktorých patrí kapusta a uhorky ako aj fermentované mliečne výrobky k obľúbeným potravinám, mali doteraz najnižšiu mieru úmrtnosti na ochorenie covid-19. Sú to napríklad Bulharsko, Grécko a Rumunsko. „Aj keď je zložité porovnávať zdravotné systémy a informácie o počte obetí v jednotlivých európskych krajinách, aj tak majú tieto štáty veľmi nízku úmrtnosť,“ uvádzajú autori štúdie.  

Prekvapivé odhalenie expertov: Jedzte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa nich môže tento fakt úzko súvisieť s tým, že Rumuni sa vyznačujú vysokou konzumáciou kapusty a v Bulharsku a Grécku obyvatelia vo veľkej miere konzumujú fermentované mlieko, ktoré je považované za prírodný inhibítor ACE. „A môžeme sem zaradiť aj Turecko, ktoré patrí k najväčším konzumentom fermentovaných mliečnych výrobkov a má veľmi nízku úmrtnosť na covid-19,“ uvádza sa v záverečnej správe.

Napriek tomu, že tieto zistenia zvyšujú nádej v boji proti SARS-CoV-2, autori štúdie pripomínajú, že na potvrdenie týchto výsledkov musia byť realizované aj ďalšie výskumy. „Strava určite ovplyvňuje šírenie nového koronavírusu, ale stále predstavuje iba jednu z možných príčin epidémie,“ hovorí Bousquet. Dodáva však, že aj on sám už zmenil svoj jedálniček. Trikrát týždenne si vraj dopraje surovú kapustu a raz týždenne zaradí do jedálneho lístka aj kvasenú kapustu a nakladanú zeleninu.

Viac o téme: PrevenciaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu