Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO Inžinierovi niekoľkokrát ukradli balíky spredo dverí: Vymyslel bombastickú pomstu zlodejom

Mark Rober so svojím vynálezom
Mark Rober so svojím vynálezom (Zdroj: Repro foto YouTube/Mark Rober)

WASHINGTON - Bývalý inžinier amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Mark Rober, ktorý svojho času pracoval na robotickom vozidle Curiosity pre výskum Marsu, strávil polroka konštrukciou "trblietavej bomby" určenej na potrestanie zlodejov. Už niekoľkokrát mu totiž ukradli balíčky ležiace pri jeho dverách.

Pre výrobu dômyselného zariadenia sa rozhodol po tom, čo polícia oznámila, že jeho posledný prípad nedokáže vyšetriť, hoci zlodeja pri krádeži zachytila kamera strážiaca jeho domov, uviedla spravodajská stanica BBC na svojom webe.

Zariadenie v krabici od reproduktora Apple Homepod využíva štyri chytré mobily, obvodovú dosku a skoro pol kila trblietok. Všetko sa aktivuje, ak zlodej krabicu otvorí; zároveň tento okamih zachytia kamery a mikrofóny v mobiloch. Trblietky sú v nádobe, v ktorej sa roztočí ventilátor, keď sa krabica otvorí. Výsledok doplní páchnuci sprej, ktorý zamorí ovzdušie každých tridsať sekúnd.

Balík adresovaný Kevinovi Mccallisterovi - čo je meno chlapčenského hrdinu filmu Sám doma - necháva Rober na verande. Niekoľkokrát už bol ukradnutý a znovu nastavený, aby opäť "vybuchol". Zakaždým od neho zlodeji ušli, alebo ho vyhodili, ale to už boli pokrytí trblietkami. "Bombu" potom majiteľ ľahko našiel vďaka tomu, že pohyb zariadenia monitoruje systém GPS. Rober, ktorý sa teraz živí ako YouTuber, samozrejme o všetkom natočil video, Ktoré už zaznamenalo vyše 21 miliónov zhliadnutí.

Internetový obchod Amazon oznámil, že spolupracuje s políciou v americkom štáte New Jersey na obmedzenie krádeží balíkov. Policajti nastražili falošné zásielky vybavené zariadením, ktoré ich umožňuje vystopovať, a zabudovali skryté kamery do domov v oblasti, postihnutej podľa Amazonu a dostupných údajov o miestnej kriminalite krádežami. Jeden z týchto balíčkov bol ukradnutý počas troch minút, poznamenala BBC.

Viac o téme: ZlodejKrádežBalíkNasa Mark rober
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu