Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Strhujúci dôkaz vedcov: VIDEO Na marsotrasenie čakali mesiace!

(Zdroj: YouTube/NASA Jet Propulsion Laboratory)

MYS CANAVERAL - Seizmograf na sonde InSight zaznamenal prvé otrasy, ktoré podľa vedcov pochádzajú z vnútra Marsu. O takzvanom marsotrasení, obdobe zemetrasenia, sa doteraz len špekulovalo. Objav v utorok oznámilo francúzske Národné centrum pre výskum vesmíru (CNES), ktoré prístroj SSEI na meranie seizmických vĺn vyrobilo a spravuje. SEIS je súčasťou sondy InSight, ktorú na červenú planétu dopravil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

„Mesiace sme čakali na prvé marsotrasenie,“ vyhlásil Philippe Lognonné, ktorý vedie výskumný tím starajúci sa o prístroj SEIS. „Je strhujúce mať konečne dôkaz, že Mars je stále seizmicky aktívny,“ dodal.

SEIS podľa strediska CNES zaznamenal zatiaľ štyri otrasy. Ten hlavný, o ktorom francúzsky tím tvrdí, že to bolo pravdepodobne marsotrasenie, sa stal 6. apríla. Stredisko poznamenalo, že otrasy zachytili oba senzory na SEIS – francúzsky vysokofrekvenčný aj britský nízkofrekvenčný.

„Táto seizmická udalosť bola príliš malá, aby poskytla využiteľné dáta o marťanskom vnútri, čo je jeden z hlavných cieľov InSight. Takýto otras by na Zemi ani nebol zaznamenaný, ale povrch Marsu je takmer mŕtvo tichý, čo umožňuje vysoko citlivým senzorom zachytiť aj takéto nepatrné dunenie,“ uviedlo CNES.

Zvyšné tri otrasy, ktoré sa udiali 14. marca, 10. a 11. apríla, vedci ešte nedokázali určiť. Je teda možné, že záchvevy vyvolal dopad meteoritu na povrch či nárazy vetra. „U najmenej dvoch z nich sa nezdá, že by ich spôsobil vietor alebo iný nechcený zdroj hluku,“ uviedol však francúzsky tím.

Otrasy na Marse zaznamenali už americké sondy z programu Viking, prístroje boli ale namontované v hornej časti sond, takže získané dáta nie sú považované za príliš kvalitné. Naopak, prístroj SEIS, ktorý bol na palube InSight, leží teraz priamo na povrchu Marsu.

Sonda InSight pristála na Marse vlani v novembri. Je označovaná za prelomový projekt, lebo vôbec prvýkrát je zameraná na skúmanie vnútra planéty, nie na jej povrch ako predošlé misie. Jej úlohou popri sledovaní seizmickej aktivity je merať tepelný tok v planetárnej kôre, na palube je tiež rádiolokátor na meranie chýb v rotácii Marsu, čo vedcom pomôže zistiť podrobnosti o planetárnom jadre. Odborníci si tiež sľubujú, že sonda potvrdí prítomnosť tečúcej vody pod povrchom planéty. Pátrať po stopách dávneho či súčasného života ale InSight nebude.

Viac o téme: NASAMarsSondaInSightDunenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu