Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rodina dobrodruhov, ktorá sa navždy zapísala do histórie: Vášnivý pokračovateľ slávnych predkov

Bertrand (vľavo), Jacques (vpravo hore) a Auguste sa navždy zapísali do histórie Zobraziť galériu (6)
Bertrand (vľavo), Jacques (vpravo hore) a Auguste sa navždy zapísali do histórie (Zdroj: TASR)

LAUSANNE - Švajčiarska rodina Piccardovcov má dobrodružstvo v krvi. V roku 1931 sa fyzik Auguste so svojím asistentom stali prvými ľuďmi, čo sa ocitli v stratosfére, kam doleteli v balóne. Jeho syn Jacques, svetoznámy oceánológ a ekológ, pre zmenu spoločne s Američanom Donom Walshom uskutočnil v batyskafe rekordný zostup do Mariánskej priekopy. A Piccard najmladší, Bertrand, sa vydal opäť hore. Spolu s Britom Brianom Jonesom tento psychiater ako prvý na svete obletel v roku 1999 v balóne zemeguľu bez medzipristátia a v roku 2016 s Andrém Borschbergom prvýkrát obletel zem v letúni na solárny pohon. Bertrand oslávil 1. marca šesťdesiatiny.

Rodák z Lausanne sa o lietanie balónom zaujímal už od detstva a veľký dojem na ňom zanechali návštevy floridského Mysu Canaveral, odkiaľ Američania vysielajú do kozmu svoje vesmírne telesá. Vo Švajčiarsku súčasne vyštudoval medicínu a začal sa venovať psychiatrii a psychoterapii. Jedným z jeho obľúbených odborov bolo taktiež správanie človeka v extrémnych situáciách a mohol tak sám sebe slúžiť ako "pokusný králik". V 70. rokoch bol jedným z pionierov v lietaní na rogale a v ultraľahkých letúňoch a v roku 1985 sa stal európskym šampiónom v leteckej akrobacii.

Rodina dobrodruhov, ktorá sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Piccard však túžil po stále väčších diaľkach a výškach a v roku 1992 vyhral s Belgičanom Wimom Verstraetenom preteky balónov cez Atlantik. Najslávnejšiemu kúsku Piccarda predchádzali dva neúspešné pokusy. Obletieť zemeguľu sa prvý raz pokúsil spoločne s Verstraetenom v roku 1997, ich snaha ale skončila kvôli technickým problémom po šiestich hodinách v Stredozemnom mori. Na druhý pokus pribrali o rok neskôr Brita Andyho Elsona. Táto expedicía stroskotala po tom, čo Čína otáľala s vydaním povolenia na prelet a posádka tak musela let ukončiť v Barme. 

Legendárny oblet zeme v balóne Bertrand odštartoval spoločne s bývalým pilotom britského kráľovského letectva Brianom Jonesom 1. marca 1999 vo švajčiarskom Chateuax d'Oex. Ich 55 metrov vysoký balón Breitling Orbiter III už 15. marca prekonal 22 910 kilometrov, čo bol rekord uznaný Medzinárodnou leteckou federáciou (FAI) pre diaľku letu balónu bez medzipristánia. Odysea dlhá celkovo 45 633 kilometrov slávne skončila preletom cez cieľovú líniu, deviaty stupeň západnej dĺžky, nad Mauritániou. Na okruh, ktorý viedol cez 35 štátov, potrebovali 19 dní, 21 hodín a 47 minút. Posádka prekonala aj rekord v dĺžke trvania letu. 

Rodina dobrodruhov, ktorá sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Rodina dobrodruhov, ktorá sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Úspešný let chceli pôvodne ukončiť pri egyptských pyramídach v Gíze, ale nepriaznivé vetry ich odviali južnejšie, vyše 480 km juhozápadne od Káhiry. V púšti, kde pristáli 21. marca, potom čakali osem hodín na záchranu. Výkon vzbudil búrlivý ohlas na celom svete, pretože v boji o toto prvenstvo neuspelo v predošlých osemnástich letoch sedemnásť balónov. 

Ďalším Piccardovým snom bolo obletieť svet v letúni poháňanom slnečnou energiou. "Projekt je posolstvom pre obnoviteľné zdroje energie," objasnil Bertrand jednu z hlavných motivácií na svoj let. V novembri 2007 predstavil spoločne s Borschbergom prvý model takého lietadla - Solar Impulse, s ktorým v rokoch 2010 - 2013 podnikli množstvo letov.

Prielomom bol až Solar Impulse 2, v ktorom s Borschbergom odštartovali 9. marca 2015 z Abú Zabí na let dlhý zhruba 42-tisíc km. Letúň strávil pri priemernej rýchlosti 80 km/hod vo vzduchu takmer päťsto hodín, letel nad štyrmi svetadielmi, tromi morami a dvoma oceánmi. Nepriaznivé počasie a tiež ťažkosti s batériou spôsobili, že musel v niektorých krajinách zostať dlhší čas na zemi. 

Rodina dobrodruhov, ktorá sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Rodina dobrodruhov, ktorá sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Letúň mal na svojom povrchu celkovo 17 248 fotovoltaických článkov, ktoré s pomocou lithiových batérií dodávali energiu štyrom motorom. Rozpätie krídiel bolo 72 metrov, čo je viac, než má Boeing 747. Solárny stroj ale vážil len 2,3 tony, teda asi ako väčší osobný automobil. Počas letu bolo prekonaných devätnásť leteckých rekordov, ku ktorým sa radí aj najdlhší neprerušený sólový let. Letúň dokončil oblet Zeme 26. júla 2016 v Abú Zabí. V deň pristátia Piccard s Borschbergom oznámili, že sa chcú venovať propagácii obnoviteľnej energie a založili medzinárodnú inštitúciu, ktorá bude pôsobiť ako poradný orgán vlád. 

Viac o téme: RekordDobrodruhBertrand piccardSolar impulse
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu