Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Švajčiari platia najvyššie koncesionárske poplatky: Hlasovali však proti ich zrušeniu

Švajčiarsko, vlajka
Švajčiarsko, vlajka (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Zrušenie povinných koncesionárskych poplatkov vo Švajčiarsku odmietlo v nedeľnom referende 71,6 percenta voličov. Z bilancie konečných výsledkov hlasovania vyplýva, že návrh krajne pravicových populistov na zrušenie koncesionárskych poplatkov mal najviac odporcov v kantóne Neuchâtel, kde s ním nesúhlasilo až 78,3 percenta voličov. V Ženeve bolo proti 74,8 percenta voličov.

Pre návrh, o ktorom sa v referende hlasovalo, sa vžil názov No Billag - podľa inštitúcie, ktorá poplatky za verejnoprávne médiá vyberá. Predkladatelia návrhu na zrušenie koncesionárskych poplatkov argumentovali, že vysielatelia podporovaní z verejných zdrojov majú príliš dominantné postavenie medzi švajčiarskymi médiami. Tvrdili tiež, že ročný príspevok na fungovanie verejnoprávnych médií je privysoký.

Oponenti návrhu zasa upozorňovali, že jeho zníženie by mohlo vo viacjazyčnom Švajčiarsku ohroziť dôležitú verejnú službu, a deklarovali, že Švajčiarsko by malo podporovať domácich vysielateľov.  Koncesionárske poplatky vo Švajčiarsku patria k najvyšším v Európe - každá domácnosť tento rok platí 451 švajčiarskych frankov 392 eur), od budúceho roku by mala táto suma klesnúť na 365 frankov. Koncesionárske poplatky musí platiť každá domácnosť bez ohľadu na to, či má televízny alebo rozhlasový prijímač. 

Referendum veľmi pozorne sledovali médiá po celej krajine, ale aj v Európe, uviedla agentúra AP.  Riaditeľ nemeckej verejnoprávnej ZDF, Thomas Bellut, výsledok referenda uvítal a vyhlásil, že "Švajčiarsko vyslalo jasný signál a ukázalo, aké dôležité sú pre pluralitnú spoločnosť verejnoprávne médiá".

Viac o téme: ZrušenieKoncesionárske poplatkyŠvajčiarskoŽeneva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu